Nézz utána! – A bőrkiütés 11 gyakori oka

Bőrkiütésünk sok mindentől lehet. Olyan dolog is kiválthatja a bőrön a problémát, amelyre utolsóként gondolnánk. Nyáron különösen gyakori gond ez, hiszen rövid ruhákban járunk és a strandon is látszanak a piros pöttyök, foltok rajtunk. Mi okozhat bőrkiütést?

Amikor korábban makulátlan bőrünkön irritáló, piros pöttyök, foltocskák bukkannak fel, felkapjuk a fejünket. Vajon mi okozhatja a bőrkiütéseket? Lehetnek egészen ártalmatlanok, de látványosak is – mindenesetre hogy mitől vannak, nem árt utánanézni.

Lássuk, mi mindentől kaphatunk bőrkiütést!

  1. Napvédőkrém és bőrirritáció: miközben a naptej hatékony védelmet nyújt, ám egyes termékek gondot okozhatnak, főleg gyermek bőrén. Olyan napkrémet vegyünk, amely para-aminobenzoesav nélkül készül, ugyanis ez irritálhatja a bőrt, bőrkiütést okozva. A 6 hónaposnál idősebb gyerekeknél széles spektrumú, UVA és UVB-blokkoló krém szükséges, 30-as vagy ennél magasabb faktorszámú. Jó ötlet a cink-oxidos napkrém is, a félévesnél kisebb babáknál viszont kérjük ki a gyermekorvos véleményét.
  2. Antibakteriális szappan: noha a teóriája jó, az antibakteriális szappan bizonyos kockázatot jelent. Gyakori összetevője a triklozán, amely irritáló a gyerek-, valamint az érzékeny bőrre és bőrkiütés lehet az eredménye. Tanulmányok szerint a növekedést és a fejlődést befolyásolhatja. Tehát érdemesebb átlagos szappant és vizet használni – ugyanolyan jól működik.
  3. Testápolók: bár egy baba bőrét különösen kedvünk lenne lágy testápolóval kenni, ezek a hidratáló termékek olyan illatanyagot tartalmazhatnak, melyek irritálhatják az érzékeny bőrt, főleg már ekcémás gyerekeknél. Az pedig máig kérdéses, vajon a parabének és ftalátok nem okoznak-e hormonproblémákat. Száraz bőrre gyengébb szappant használjunk és ne dörzsöljük, hogy megszáradjon, inkább tapogassuk át törölközővel. Kérjük ki orvosunk véleményét a bőrkiütések elkerülése kapcsán – ő milyen testápolót ajánl?
  4. Bébi törlőkendők, mosóruhák: az eldobható baba törlőkendők jól teszik a dolgukat, de alkoholt és illatanyagot tartalmazhatnak, melyek irritálhatják a bőrt és bőrkiütést is kiválthatnak. Bizonyos kendőkben akár tartósítószer is lehet, mely allergiát okoz, csalánkiütés szerű pirosodást. Utazás alkalmával érdemes mosórongyot vinnünk magunkkal visszazárható zacskóban!
  5. Öblítő és kiütések: bizonyos öblítő termékekben az összetevők kontakt dermatitis-t okozhatnak, vagyis olyan bőrkiütést, amely akkor jelentkezik, ha hozzáérünk valamihez. Ez igen gyakori gyerekeknél, akiknek ekcémájuk van. Megelőzése érdekében használjunk gyenge mosószert, festékanyag és hozzáadott illatosító nélkül és győződjünk meg arról, hogy alaposan kiöblítettük a gyermek ruháit.
  6. Sampon és kondicionáló: nézzük meg jól, mit tartalmaznak ezek a termékek, mielőtt a gyermek haján alkalmazzuk őket. Bizonyos illatanyagok, kémiai anyagok az érzékeny fejbőrre rossz hatással lehetnek. A ftalátok, formaldehidek és az 1,4 dioxán aggodalomra adhatnak okot. Használjunk inkább természetes termékeket!
  7. Ruhaanyag lágyító alternatívák: érzékeny bőr esetén – akár a miénk ilyen, akár gyermekről van szó – kerüljük a folyékony textillágyítót, mert ezekben limonén vagy benzil-acetát lehet, s irritálhatják a bőrt, a szemet, orrot, torkot is. Keverjünk inkább össze fél csésze szódabikarbónát és fél csésze ecetet, öblítsük ezzel a ruháinkat!
  8. Háztartási tisztítók: bizonyos mosó- és fertőtlenítőszerekben alkil-fenol-etoxilátok (APE-k) találhatók – melyek hormonproblémákat okozhatnak. Az ammónia irritálhatja a tüdőt, a bőrt, lenyelve pedig mérgező. Nézzünk olyan terméket, amelyben kevesebb kémiai anyag van, vagy használjunk vizet, szódabikarbónát és ecetet.
  9. Szappan tartósítószerek: még a babaszappanok is tartalmazhatnak formaldehidet, azaz tartósítószert, mely szem-, bőr- és tüdőirritációt okozhat. A szappan ekcémát is kiválthat, gyulladt és irritált bőrt maga után hagyva. A babáknál ez igen gyakori, vagy olyan gyermekeknél, akik allergiával, asztmával küzdenek. Jobban járunk az illat- és vegyi anyagot nem tartalmazó termékekkel.
  10. Naptej és rovar elleni spray: a kettő együttes alkalmazása gondot okozhat. Kutatások szerint a vegyi anyag előbb beszívódik a bőrbe, ha napkrémmel kombinálják, sőt, az utóbbi kevésbé is hatékony így. Kéthónaposnál fiatalabb babáknál ne is használjunk rovar elleni sprayt!
  11. Padlón maradt szennyező anyagok: mivel a gyerekek sok időt töltenek a padlón, sajnos ha ott felhalmozódott szennyezéssel találkoznak, azt könnyen a szájukba juttathatják. Győződjünk meg róla, hogy alaposan feltakarítottunk – és lehetőleg biztonságos termékekkel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php