Nemrég tudtam meg, hogy cukorbeteg vagyok. Mi mindenre kell figyelnem?

A 2-es típusú cukorbetegség egyre több ember érint manapság, melynek hátterében legtöbbször a helytelen életmód és a genetikai hajlam áll. Sokan, amikor szembesülnek a diabetes diagnózisával, úrrá lesz rajtuk a pánik, mivel úgy gondolják, nehezen kordában tartható a betegség, és az életük gyökeresen felborul. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ismerteti azokat a tényezőket, amelyekre mindenképp figyelniük szükséges a betegeknek.

A vércukorszint megfelelő beállítása

Amennyiben valakinél kiderül, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, az első és legfontosabb lépés az a vércukor szintjének megfelelő beállítása. Ennek két fontos pillére a megfelelő életmód és a gyógyszeres/inzulinos kezelés. Hogy kinek mi a legoptimálisabb terápiás módszer, az egyéni elbírálás függvénye. A diabetológus a kezelés kiválasztásakor figyelembe veszi többek között a vércukor szintjét, a BMI-t, életkort, társbetegségeket, illetve – ha vannak-, akkor a már kialakult szövődményeket. Fontos, hogy a glükóz értékeket rendszeresen ellenőrizze a beteg, ugyanis a rosszul beállított vércukorszint súlyos károsodásokhoz, érszövődményekhez is vezethet!

Telediabetológia

“A telediabetológia hazánkban újdonságnak számít, mely igencsak megkönnyíti a cukorbetegek életét. Segítségével ugyanis az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból a központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, melyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása. A beteg az adatokat megoszthatja a kezelőorvosával, így ő nyomon tudja követni a vércukor szintjét, és a kapott eredmények függvényében az addigi terápia módosítását javasolhatja” – magyarázza Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa.

Testmozgás

A diabetes kezelésében fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás. Edzés hatására ugyanis nő a glükóz felhasználása az izmokban és javul a sejtek inzulinérzékenysége, valamint az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa is. Fontos, hogy csakis megfelelően beállított vércukorszinttel lehet nekikezdeni a mozgásnak, és kizárólag orvosi beleegyezéssel, hiszen az edzés során beállhat az ún. hipoglikémiás állapot, amikor a vércukorszint a normál tartomány alá csökken. Ez komoly rosszulléttel, esetleg kómával is járhat, ezért még mielőtt sportolni szeretne, kérje ki kezelőorvosa tanácsait a biztonságos testmozgás érdekében (pl. hogy mennyi idővel a mozgás előtt egyen, edzés után mikor mérjen vércukorszintet) Érdemes továbbá olyan személyi edzőt felkeresni, aki otthonosan mozog a cukorbetegek életmód terápiájában!

Étkezés

Amennyiben valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, akkor sajnos az étkezésében gyökeres változtatásokra van szükség. Ekkor nem csak a cukrot kell száműzni, de az illetőnek szakember által meghatározott mennyiségű szénhidrátot szabad fogyasztania, ráadásul az sem mindegy, mikor milyen felszívódású (glikémiás indexű) ételeket visz be. Továbbá pontosan meghatározásra kerül az egyes étkezek ideje, és azok szénhidrát tartalma is, ráadásul a túlsúly leadása érdekében a telített zsírok bevitelét is csökkenteni szükséges. Látható tehát, hogy a cukorbeteg diéta igen bonyolult és sokrétű, ezért fontos a diabetológus mellett dietetikussal is egyeztetni az étrendet illetően!

Figyeljen teste jelzéseire

A cukorbetegség sajnos számtalan szövődménnyel járhat, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg vegyen részt rendszeresen szűréseken (pl. látás, érszűkület, veseműködés, idegi károsodás, diabeteszes láb), de azokon kívül is mindig figyeljen teste jelzéseire! Mindenképp keresse fel orvosát látásromlás, szédülés, hőérzet romlása, nehezen gyógyuló sebek, láb bizsergése, talpszárazság stb. esetén, mivel komoly gondokra utalhatnak! Érdemes tudni, hogy a betegség egyik gyakori szövődménye az ún. diabeteszes láb, melynek fő tünete a bizsergés, zsibbadás, csökkent fájdalomérzet, bőr berepedezése. Bár hétköznapinak tűnhetnek, a panaszokat igen komolyan kell venni, ugyanis súlyos fekélyhez, járásképtelenséghez, esetleg amputációhoz is vezethet a probléma!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.