Nem mozognak eleget a nők?

Amerikában a nők a férfiakhoz képest kevéssé hajlanak arra, hogy naponta legalább 30 percet mozogjanak, mutatta ki egy kutatás.

A jelenlegi javaslatok szerint egy felnőtt embernek naponta legalább fél órán át kellene végeznie közepes vagy erőteljes aerob mozgást ahhoz, hogy távol tartsák maguktól az egészségügyi problémákat, beleértve az elhízással kapcsolatos metabolikus szindrómát is. Ez a fogalom kockázati faktorok gyűjteményét takarja, többek közt a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a hasi elhízást. Ezek szívbetegségekhez, agyvérzéshez és 2-es típusú cukorbajhoz vezethetnek.

sport

Az Oregon Állami Egyetem kutatásába több mint 1000 férfit és nőt vontak be. A felmérésből kiderült, hogy a nők átlagosan 18 perc kellő mértékű edzést végeznek naponta, míg a férfiaknál ez eléri a javasolt 30 percet. A résztvevők akcelerométert kaptak napi aktivitásuk mérésére és rögzítésére. Aki eleget mozog, az kevésbé hajlamos a depresszióra, a magas koleszterinszintre és a metabolikus szindrómára. Az eredmények a Preventive Medicine online kiadásában jelentek meg.

“Elég ijesztő az, ami történhet, ha valaki mozgásszegény életet él” – jegyezte meg Bradley Cardinal szociálpszichológus professzor. “A vizsgált nők viszonylag egészségesen éltek, például kevesebben dohányoztak közülük, de az aktivitás hiánya miatt még mindig kockázatnak teszik ki magukat.” Azt is megjegyezte, hogy a depresszió miatt megszaporodhat a hasi zsírréteg és fokozódhat az inzulinrezisztencia, melyektől egyenes út vezet a metabolikus szindróma felé. “A testedzés mérsékli a búskomorságot” – magyarázta Cardinal. “Ebből tehát az a lényeg, hogy napi 30 perc torna távol tarthatja a kockázati tényezők sorát.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index