Nem lehet tabu a rák!

Magyarország a világon a harmadik a lakosság arányához viszonyított daganatos betegségek okozta halálesetek számát tekintve és több mint 32 000 esettel. Pedig a rák számos fajtája korai felismerés esetén sikerrel gyógyítható, a hatékony megelőzés záloga a rendszeres szűrés. Az ELLE Fashion Show alkalmából kerekasztal beszélgetésen foglalkoztak a témával az NN Biztosító meghívott vendégek, akik szerint a betegség nem lehet tabu, mert az életünk múlhat rajta. 

Riskó Ágnes, onkopszichológus szerint miközben a nőknek a saját egészségükre is oda kell figyelniük és rendszeresen szűrővizsgálatra kell járniuk, bizony feladatuk van a velük együtt élő férfiak egészségével is. A férfiak ugyanis gyakran gyengeségként élik meg a betegségeket, ezért nem hajlandóak szembenézni velük, így távol maradnak a fontos szűrővizsgálatoktól. Ezért különösen veszélyeztetettek.

„A nőknek nagyon fontos szerepük van: ők azok, akik rá vehetik a hozzájuk közelálló férfiakat a szűrésre és ők lehetnek a családi élet motorjai. Családban lehet megtanulni az érzelmek, a stressz felismerését és kezelését, így már tulajdonképpen gyermekkorban elkezdődhet a megelőzés azzal, ha egy anya megtanítja gyermekének, hogyan oldja saját feszültségét. – magyarázta Riskó Ágnes. „Ez ugyanúgy hozzátartozik az életminőséghez, mint az elegendő sport, megfelelő táplálkozás, vagy az, hogy milyenek az emberi kapcsolataink. A betegség megelőzésében mindez nagyon sokat számít.”

Szentesi Éva, a wmn.hu publicistája, aki maga is megküzdött a rákkal, elmondta, ő azért is ír nyíltan a betegségéről, hogy erőt adjon másoknak és megmutassa, lehet és kell változtatni az életünkön, ha baj van. „Munkahelyet váltottam, már nem vagyok olyan lobbanékony, nyugodtabban élek és jobban megélem a nőiességemet mint korábban.” – majd hozzátette, „Nekem a betegség alatt segített a sok vidám paróka és a humor is, mert szerintem e nélkül nincs gyógyulás.”

mellrak_elleni_kuzdelem

Cakó Kinga divattervező kollekcióival támogatja az erős, tudatos, önmagukat vállaló nőket. „Mi abban tudunk segíteni, hogy olyan ruhákat tervezünk, amikben jól érzik magukat a nők, mert fontos, hogy ezen a téren is magabiztosak legyenek.” – húzta alá Cakó Kinga.

Laár Anikó, aki emlőrákból épült fel szerencsésen, elmondta, azért is tartja fontosnak, hogy beszéljen a betegségéről, hogy megértesse, nem szégyellnivaló dolog a rák, a nyílt párbeszéd pedig talán rávesz másokat, hogy eljárjanak szűrővizsgálatokra. „Én nem tettem semmit, mert abban a tévhitben éltem, hogy a mellrák 40 év alatt nem jelenhet meg. Azért is mondom ezt el mindig, hogy az én rossz példámból mások tanulhassanak: végezzenek önvizsgálatot, járjanak szűrésekre és gondolkodjanak előre az anyagiak terén is. Sokat számít a gyógyulásban, ha van egy betegnek egészségbiztosítása. Nekem nem volt, pedig jó lett volna ha a kiesett jövedelmet, költséges kezeléseket finanszírozhattam volna belőle, vagy, ha például kaphattam volna orvosi tanácsot bármikor” – hangsúlyozta Anikó a testi, lelki és anyagi megelőzés fontosságát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.