Nem lehet elég korán kezdeni: a helyes kézmosás

Az Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás jelentőségére. A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. Intézményi szinten és otthon is sok a fertőzés, pedig a helyes kézmosás alapjainak elsajátításával és gyakorlásával a fertőzések kialakulása és terjedése könnyen elkerülhető lenne. A kézmosás nemzetközi világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork,  a nemzetközi higiéniai vállalat, az SCA Hygiene Products egyik vezető márkája, és a Bethesda Gyermekkórház Alapítványának kiemelt támogatója.

A kézhigiéné nagyon sokat köszönhet a magyar orvoslásnak. Semmelweis Ignác kötelezővé tette a klórvizes kézfertőtlenítést az orvosi kar számára. Amivel akkor – a szokásokkal szembemenvén – persze nagyon sok „szakmai” ellenséget szerzett magának, miközben elejét vette a gyermekágyi lázként ismert rettegett kórnak és amivel édesanyák ezreinek életét mentette meg. Azóta 150 év eltelt, de az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát még mindig radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia népszerűsítésével, betartásával.

„A „Mindig tiszta kézzel” akciósorozat sok-sok éve viszi el játékos formában a gyerekekhez – már kisóvodás kortól – helyes kézmosás „csínját-bínját”. 2012 óta pedig az SCA Care of Life társadalmi felelősségvállalási programja keretében a Bethesda Gyermekkórházzal és Hivatalos Alapítványával együttműködve a „Közös Küldetésünk az Egészség” program keretében is tovább viszi küldetését. Könnyen megérthetjük „Mindig tiszta kézzel” alapgondolat a fontosságát, ha elképzeljük milyen jelentősége lehet a helyes kézhigénének a Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés Központ mindenapjaiban.  A Bethesda Gyermekkórház Hivatalos Alapítványa számos gyermekoktatási programot szervezett, a TORK ezt a munkát is segíteni kívánja a támogatásával, együttműködésével” – mondta el Badar-Szabó Virág marketing menedzser.

kézmosás1

„A mindennapi életünkben a kezeinkre rengeteg, legtöbbször láthatatlan szerves szennyeződés kerül, ami kiváló táptalajt biztosít a mikrobák (baktériumok, gombák, vírusok) számára. Bőrünk alapvetően savas kémhatású, ám a kéz folyamatos használata közben a kémhatás lúgos irányba tolódik el, ami kitűnő táptalajul szolgál a mikrobák szaporodásához. Egy egyszerű, szappanos kézmosás azonban könnyen segít visszaállítani a savas kémhatást, és a szerves anyagokkal együtt a mikrobákat is eltávolíthatjuk a kézfejről” – mondta el Pap Márta, a Bethesda Gyermekkórház higiénikusa.

A felnőtt társadalom nagy része nincs tisztában a helyes kézmosás mikéntjével, és azzal sem, hogy bizonyos esetekben nagyon ajánlott, vagy éppen kötelező, a szappanos kézmosás. Így étkezés előtt, mosdó használat után, és a tömegközlekedési eszközök használatát követően hazaérkezéskor is.

„Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korban elsajátítsák a gyermekek a helyes kézmosás „csínját-bínját”, és ez a gyakorlat, hasonlóan a helyes fogmosáshoz, mielőbb beépüljön a mindennapokba. Ebben kulcsszerepet játszik a család és az édesanya, aki megtanítja a gyermeket ezekre, és esetenként játékos formában ellenőrzi annak gyakorlását” – emelte ki Kováts Adél, színésznő, a „Közös Küldetésünk az Egészség” program nagykövete.

kézmosás2

A Bethesda Kórház Hivatalos Alapítványa és az SCA Care of Life közös együttműködésének is köszönhetően hamarosan megnyitja kapuit a Bethesda kórházban működő anyaotthon.

Az összefogás keretében az SCA Care of Life programja 8 millió Ft közvetlen adományt juttatott az Alapítványnak, különféle kampányok és aktivitások segítségével.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.