Nem használ a pajzsmirigy gyógyszer

A pajzsmirigy alulműködés igen kellemetlen tünetekkel járhat, ám a megfelelő kezelésnek köszönhetően a panaszok rövid időn belül megszűnnek.

Néha azonban előfordul, hogy az előírt terápia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ennek okait dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti.

A pajzsmirigy hormonok hatása a szervezet működésére

A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán található, pillangó alakú szerv, mely két fontos hormont, a tiroxint (T4) és a trijód-tironint (T3) termeli. A szerv funkciójában fontos szerepe van még az agyalapi mirigy által előállított TSH nevű hormonnak, mely a pajzsmirigy működését serkenti. Amennyiben vérvételkor magasabb TSH szintet kapunk, úgy pajzsmirigy alulműködésre, míg alacsonyabb mennyiségnél túlműködésre gyanakodhatunk. A T3-nak és a T4-nek lényeges szerepe van többek között a megfelelő növekedésben, fejlődésben, illetve az anyagcserében, de lényegében a szervezet legtöbb sejtjének szabályozásában részt vesznek.

A pajzsmirigy betegségek országa vagyunk. Hazánk jódhiányos területnek számít, de pajzsmirigy problémák esetén nem csak a jódra, hanem egy másik, rendkívül fontos elemre is gondolni kell.

Szelén – Elengedhetetlen a pajzsmirigy számára, mégis hiányzik

Miért nem használ a gyógyszeres kezelés?

Olykor előfordulhat, hogy az orvos által felírt készítmény nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ennek okai leggyakrabban a következők:

Rossz dózis: amennyiben valakinél nem következik be javulás (vagy nem elégséges), úgy gyakran az alkalmazott készítmény dózisát kell növelni. Ehhez azonban vérvétel szükséges, hogy meg lehessen határozni, hogy milyen mértékű növelésre van szükség.

A jód ronthat is az állapoton: a pajzsmirigy alulműködést sokan jódpótlással próbálják pluszban orvosolni. Ám ez csakis orvosi javallatra történhet, ugyanis vannak olyan pajzsmirigyzavarok, melyeken csak ront a plusz jód bevitele.

Fotó: 123rf.com

Más gyógyszerek szedése: a pajzsmirigy gyógyszer hatását és felszívódását nagyban befolyásolják más készítmények is, ezért orvosával mindig konzultáljon, hogy milyen gyógyszereket szed. Leggyakrabban a fogamzásgátlók, a vastartalmú készítmények, bizonyos gyulladáscsökkentők és vérnyomáscsökkentők mérsékelhetik a hatást. Ekkor vagy másra érdemes váltani, vagy hosszabb szünetet (min. 1 óra) kell tartani a két gyógyszer bevétele közt.

Reggeli és kávé: fontos, hogy a pajzsmirigy alulműködésre írt gyógyszert mindig vízzel, üres gyomorra vegye be, máskülönben csökken a felszívódása! Lehetőleg minimum fél óra teljen el a reggeliig, ezért ébredés után rögtön nyúljon a tablettához.

Testsúlyváltozás: kevesen tudják, de már a 10 százalékos testsúlyváltozást is jelezni kell a szakorvosnak, hiszen az a dózis megváltoztatását vonhatja maga után. Amennyiben ez kimarad, úgy vagy túlkezeléssel, vagy a jelenlegi állapot romlásával kell számolni.

Terhesség: várandósság során a magzat kezdetben a kismamától szerzi a szükséges pajzsmirigy hormonokat, így az alulműködés terhességben rendszerint romlik. Ez tehát nem a gyógyszer „hibája”. Amennyiben teherbe esik, úgy érdemes felkeresnie orvosát, hogy folyamatosan monitorozza állapotát, és szükség esetén emeljen a dózison.

Forrás: Budai Endokrinközpont