Nem biztos, hogy narancsbőr vagy a sok zsír okozza a vastagabb lábakat

Számtalan nő folytat szinte véget nem érő harcot a narancsbőrrel és a vastagabb lábakkal, ám előfordulhat, hogy hiába a mozgás, a csodát ígérő drága krémek és kozmetikai kezelések, alig van látható eredmény.

Amennyiben úgy veszi észre, hiába a sok erőfeszítés, mégsincs változás, érdemes limfödémára gondolni a cellulit helyett, hiszen a két zavar igen hasonló tüneteket okoz.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője a nyirokkeringési zavarát és az arra való kompressziós terápia hatékonyságát ismerteti.

A nyirokkeringés szerepe és annak zavara

A szervezet működéséért 2 keringés felel: az egyik a vérkeringés (artériás, vénás), a másik a nyirokkeringés. Ez utóbbi járul hozzá ahhoz, hogy a nyirok a szövetektől a szív irányába szállítódjon, emellett igen fontos szerepe van az immunrendszer működésében is. Akárcsak a vérkeringés esetén, itt is keletkezhetnek a nyirokkeringést akadályozó zavarok, melyek akár súlyos problémákat okozhatnak, amennyiben a szövetközti folyadék szállítása zavart szenved (általában a nyirok utak károsodása miatt). Ha a nyirok nem tud a sejtek közül elszállítódni a vénás rendszerbe, akkor az a szövetekben felszaporodik és duzzanatot, ödémát okoz. Ezt nevezzük nyiroködémának, azaz limfödémának. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a panasz (vagyis a duzzanat, fájdalom, feszítő érzés) sosem az egész testre terjed ki, hanem egy-egy testrészre, leggyakrabban a csípőre és az alsóvégtagokra (ujjakat is beleértve).

Későbbi stádiumában a bőrön hurkák jelennek meg, melyet igen könnyű összetéveszteni a narancsbőrrel, illetve a plusz zsírréteggel.

Érdemes tudni, hogy a nyiroködéma okozta duzzanat nem olyan „tésztatapintású”, mint a szív eredetű vénás ödémánál. Ekkor a duzzanat inkább a narancsbőrhöz hasonlít – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője, aki hozzátette, hogy szőrtüszők körül a bőr gyakran be is húzódik az ödéma hatására.

A probléma nem csupán esztétikai gondokat okoz, de az egészségre is káros hatással van, hiszen így romlik a szöveti keringés, vagyis a szövetek oxigén és tápanyag ellátása zavart szenved. Emellett a probléma fokozza a vénás trombózis, fekély, orbánc kialakulásának veszélyét is

Gyógyítani nem lehet, ám a tünetei csökkenthetők

Először mindig keressük a nyiroködéma okát, mert annak megszüntetése alapját képezi a terápiának!

Sajnos a limfödémát maradéktalanul meggyógyítani nem tudjuk, de a tünetek csökkenthetők, a nyirok áramlását segítő kezelésekkel, hogy ne tudjon felgyűlni a szövetek között. Ebben igen nagy segítségre van a fizikoterápia, gyógymasszázs, gépi nyirokmasszázs, gyógytorna, továbbá a kompressziós terápiák. A cél, hogy minimálisra csökkenjen az ödéma és szűnjön meg a fájdalom azáltal, hogy javul a láb keringése, ezzel együtt a szövetek oxigén és tápanyag ellátása a fokozódik.  A kompressziós kezelés a történhet átmenetileg gépi eljárással, és tartósan rugalmas pólya, illetve kompressziós harisnya viselésével. Fontos, hogy a fáslit az első pár alkalommal szakember tegye fel, ugyanis nem mindegy, miként helyezi fel azt az illető, így annak helyes technikáját el kell sajátítani! A gyógyharisnyák több erősségben (1-s, 2-s, 3-s kompressziós), különböző méretben és hosszban kaphatóak. Az orvos határozza meg, a kompresszió fokozatát és, hogy térdig, esetleg combig érő harisnyát kell-e viselnie a betegnek. Ügyelni kell arra, hogy a harisnya ne vágjon be sehol, mivel az csak rontana az állapoton, mivel az akadályozná a keringést!

A harisnya felhúzása, a fásli felhelyezése előtt el kell végezni a kézi nyirokmasszázst minden alkalommal!

A nyiroködéma kezelésének elemei:

  • manuális, vagyis kézi nyirok-drainage (masszázs)
  • kompressziós terápia (gépi, fásli-harisnya)
  • gyógytorna
  • testsúlykontroll
  • szükség esetén bőrgyógyászati kezelés

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.