Nem akarsz trombózist? Akkor ezekre ügyelj!

A trombózis megelőzése nagyon fontos, mert a betegség és annak szövődményei a vezető halálokok között vannak, nem csak hazánkban, hanem Európában és a világ több táján is.

A betegség kialakulásának okai között pedig több olyan is akad, amelyekről nem is gondolta volna, hogy gondot okozhatnak. A témában Prof. Blaskó György véralvadási specialista van a segítségünkre.

A vérzés – véralvadás egyensúlya

A vér keringése a szervezetben az élet alapfeltétele. Azonban sérülés esetén a vérzés elállítása ugyancsak fontos feladat. A véralvadási kaszkád egy egymást vízesésszerűen aktiváló enzimatikus folyamatsor, melynek során a sorban aktiválódó véralvadási faktorok és fehérjék részvételével az oldható fibrinogénből oldhatatlan fibrin keletkezik. Az így keletkező alvadék elzárja a sebből kiszivárgó, folyó vér útját, ezzel megakadályozva a súlyos, akár halálos vérveszteséget.

Sajnos azonban a folyamatba több pontos is csúszhat hiba. Abban az esetben, ha túlzott véralvadással állunk szemben, akkor a trombózis kialakulásának esélye megnő. Ilyenkor az erekben, mikro sérülések (amik például a magasvérnyomás következményei), vagy egyéb összetevők hatására megy végbe a folyamat, melynek hatására kialakul a thrombus. Ez később elzárhatja az eret, de leszakadva, a véráramba kerülve, halálos tüdőembóliát is okozhat.

Hajlamosító tényezők

Prof. Blaskó György elmondta, hogy a trombózis kialakulásának okai között szép számmal találhatunk genetikai okokat, de sok más tényező is közrejátszhat abban, hogy a probléma kialakuljon. Ilyenek lehetnek többek között a már említett genetikai okok, melyeknél a leggyakrabban az V faktor un. Leiden – mutációjával, vagy az MTHFR enzimet meghatározó gének polimorfizmusával találkozhatunk.

  • Családi halmozódás: a trombózis kialakulásának esélye megnő abban az esetben, ha a családban már előfordult ilyen probléma valakinél.
  • Korábbi betegségek: egyes kórok növelik a betegség kialakulásának esélyét. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha korábban kialakult már trombózis, vagy annak szövődménybetegségei.
  • Jelenlegi betegségek: ebben az esetben főképpen az olyan kórok jelentenek problémát, melyek tartós ágynyugalommal járnak.
  • Életmód: a mozgás hiánya, a nem megfelelő táplálkozás, valamint a túlsúly Szívelégtelenség: a szívet érintő betegségek, de akár a pacemaker is fokozza a gond kialakulásának esélyét.
  • Fogamzásgátló: a rizikóemelés nem kifejezetten a fogamzásgátló tablettákra vonatkozik, minden olyan készítmény ide tartozik, melyek nemi hormont tartalmaznak.
  • Terhesség, műtét: a megváltozott állapotok, mint amilyen a terhesség, vagy egy műtét szintén fokozzák a trombózis kialakulásának esélyét.
  • Dohányzás: sok minden más mellett a cigaretta, a pipa, a szivar, és minden más dohánytermék is a betegség, és a szövődmény problémák kialakulásának esélyét erősen megnöveli, főleg az artériás részen.

A trombózis megelőzése

A trombózist sajnos rendszerint már csak akkor veszik észre, amikor már gondokat is okoz, hiszen addig semmilyen formában nem látható. Ebből következik, hogy ha a fent említett rizikótényezők közül fennáll valamelyik, vagy akár több is, akkor érdemes egy vérből elvégeztethető vizsgálatot csináltatni.

A szakember a laboradatok alapján képes megmondani, hogy fennáll-e genetikai érintettség, vagy azt is, hogy mekkora a rizikója a trombózis kialakulásának. Ha a rizikó magas, akkor a szakember javasolhatja az életmódváltást, de az is elképzelhető, hogy gyógyszeresen is beavatkozik, megelőzve ezzel a komoly problémák kialakulását.

Forrás: Trombózisközpont