Nehezen bírod a meleget? Ez lehet az oka!

A nyári kánikula mindenkit megvisel- kit kevésbé, kit kissé jobban. A hőség olyan panaszokat okozhat, mint pl. a szapora szívverés, fokozott izzadás, alvászavarok, ám ha a tünetek az enyhülés után sem múlnak el, vagy ha önmagához képest nehezebben viseli az idei nyarat, akkor lehet, hogy betegség okozza a csökkent melegtűrést. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyerek és felnőtt endokrinológusát a pajzsmirigy túlműködésről kérdeztük.

A nagy kánikulában mind a gyerekek, mind a felnőttek megpróbálnak a lehető leghűvösebb helyre húzódni, hiszen a hőség mindenki közérzetése rossz hatással van. Ráadásul az idővel csökken az ember melegtűrése is. Azonban fontos tudni, hogy a pajzsmirigy túlműködés is hasonló tünetekkel jár, illetve a nyári idő okozta panaszokat még tovább rontja.

“A szervezet egészséges működésében igen fontos szerepet tölt be a nyak elülső részén található, pillangóalakú szerv, a pajzsmirigy. Hormonjai (trijodthyroininT3, thyroxin,T4) szabályozzák az anyagcserét, és a normális szinttől lévő eltérés nagy problémákat okozhatnak. Amennyiben a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, akkor pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis), ha túl sokat, akkor pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis) beszélünk. Ez utóbbi esetben az anyagcsere felgyorsul, amelynek következtében olyan tünetek jelentkeznek, mint a fokozott izzadás, szapora pulzus, csökkent melegtűrés, álmatlanság, idegesség, menstruációs zavarok és a normál –vagy fokozott- étvágy melletti fogyás, illetve gyakori széklet, hasmenés. Sajnos ezek egy része nyáron betudható a kánikulának, ám ha az enyhülést követően is megmaradnak a panaszok, akkor érdemes pajzsmirigy problémára gyanakodni” – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyerek és felnőtt endokrinológusa, aki hozzátette, mindez a gyermekekre is vonatkozik.

nyaralás, napozás, relax

Autoimmun betegség is lehet a hátterében

“A pajzsmirigy túlműködés hátterében általában a szerv gyulladása áll, vagy ha túl sok jód van a szervezetben. Továbbá egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow kór fennállása is okozhatja, aminek jellegzetes tünete a szapora szívverés és a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva/strúma) mellett a szemek kidülledése, exophtalmus. Mindezeken kívül megfigyelhető még hajhullás, csökkent libidó és ingerlékenység is” – teszi hozzá a szakember, aki szerint súlyos esetben akár maradandó szívpanaszokat is eredményezhet a betegség, ugyanis ekkor a fokozottabban leterhelt szívnek több oxigénre van szüksége.

Derítse ki, mi okozza, ha nem bírja a hőséget

Amennyiben az említett panaszokat észleli, érdemes szakemberhez fordulnia, aki a vizsgálat után először vérvétel útján ellenőrzi a TSH, T3, T4 értékeit, valamint ultrahanggal megvizsgálja pajzsmirigy szerkezetét, nagyságát. Mindezt kiegészítheti izotópos vizsgálattal is.

Amennyiben a szerv túlműködését diagnosztizálja az orvos, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelést ír elő, ám tartós esetben izotópos terápiára (gyermekeknél nem) vagy műtétre lehet szükség. Ennek során a pajzsmirigy egy, vagy nagyobb részét eltávolítják, és ennek következtében csökken annak hormontermelése.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.