Nehéz a sportoló gyereknek, ha egyedül van

Dávid Kornél válogatott kosárlabdázó szerint a sportoló gyereknek jót tesz, ha kortársai is sportolnak. A magyar kosárlabda legelismertebb képviselője a sportszeretet kialakulásában elsősorban az iskola szerepét hangsúlyozza, mert ha az osztályban egyszerre többen kapnak rá ugyanarra a sportágra, a gyerekekben akár felnőttkorig is kitarthat a lelkesedés. A sportoló ezért tartotta jó kezdeményezésnek A Sport Legyen a Tied! elnevezésű programot, amelybe idén a szervezőknek közel 1300 iskolát sikerült bevonniuk, és ahol összesen 500 millió Ft értékű sporteszköz támogatást osztottak szét az oktatási intézmények között.

Véget ért A Sport Legyen a Tied! program idei országjáró turnéja, amely során 2016-ban húsz megyei sportlétesítményben, továbbá több mint kétszáz iskolában tartottak sportági bemutatót, hogy ezzel meghozzák a gyerekek kedvét a mindennapos testmozgáshoz.  A Magyar Diáksport Szövetség és az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának közös szervezésében megrendezett népszerű sportnapokon mintegy 15 sportszervezet mutatkozott be, a résztvevő gyerekek száma pedig meghaladta a 77 000-et.

Dávid Kornél 127-szeres válogatott magyar kosárlabdázó – aki korábban maga is részt vett a székesfehérvári eseményen – nagyra értékelte a kezdeményezést. Véleménye szerint a lehetőségek és eszközök bővítésével, valamint a sportesemények közösségi, osztályszintű látogatásával növelhető a gyerekek sportszeretete az iskolában. „A sportoló gyereknek sokkal nagyobb a motivációja, ha rajta kívül az osztályban más is sportol.   Az iskoláknak ilyen szempontból segítenie kellene abban, hogy osztály vagy évfolyam szinten vigye el a gyerekeket a sporteseményekre. Mert ha a gyerekek közösen kapnak kedvet egy sportághoz, nagyobb az esély arra, hogy nemcsak elkezdik, de egymást erősítve később is folytatják azt”– tette hozzá.

david-kornel-a-szekesfehervari-slt_n

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke személyes tapasztalatai alapján is fontosnak tartja a rendezvénysorozatot: „Jómagam 6-7 sportágat is kipróbáltam, mire rátaláltam az öttusára. A gyerekeknek fontos, hogy többféle sportot megismerhessenek, kipróbálhassanak, hiszen az a cél, hogy megtalálják, miben tehetségesek, sikeresek, mit űzhetnek örömmel. Csak ekkor van esély arra, hogy a rendszeres sport felnőtt korukra is életük része marad – mondta el véleményét az egykori világbajnok öttusázó.

A Sport Legyen a Tied! program eseményei minden megyébe, és számos oktatási intézménybe is eljutottak: a sportcsarnokokban és iskolákban megrendezett idei alkalmakon közel 1000 iskola vett részt. A kezdeményezők ebben az évben is hozzájárultak a tornatermi felszerelések bővítéséhez, és az oktatási intézményeket összesen félmilliárd forintnyi sporteszköz támogatásban részesítették. Így közel 1300 iskola kapott sporteszköz csomagot, amellyel 360 000 gyerek számára vált színesebbé a mindennapos testnevelés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index