Négy módon befolyásolnak a barátaink bennünket

A barátok fontosak – egy közösségbe tartozunk, akikkel gyakran együtt lehet lenni, megnevettetnek bennünket, segítő kezet nyújtanak és érzelmi támogatást. Ha kell, útbaigazítanak, amikor elakadunk.

A barátok befolyása több módon is segíti életünk alakítását.

Vannak, akik kevésbé tartják lényegesnek a baráti kört, vagy életük során nem volt igazán lehetőségük nagyobb társaság kialakítására. Ám a többség igényli a barátok közelségét, rendelkeznek legalább néhány olyan baráttal, akikre számíthatnak. Akikkel hetente, vagy legalább havonta egy-kétszer össze lehet futni, meginni egy kávét vagy sört, megtárgyalni életünk dolgait.

A barátok befolyással vannak ránk, számít a véleményünk, különösen, hogy sokszor kívülállóként jobban rálátnak a velünk történő eseményekre, mint mi. Lássuk, milyen módon befolyásolnak minket a barátaink életünk alakításában.

1.A barátok nagymértékben meghatározzák, hogyan érzünk saját magunkkal kapcsolatban. Érzékeljük, miként reagálnak ránk, s idővel a barátok befolyással lesznek arra, milyennek látjuk magunkat. 1999-ben egy kutatócsoport felfedezte az ún. Michelangelo-hatást – ennek lényege, hogy ha olyan emberrel vagyunk együtt, aki olyannak lát minket, amilyenek igazából lenni szeretnénk, a kapcsolatnak igen pozitív hatása lesz ránk. Hiszen sokkal közelebb kerülünk az általunk kialakított ideálhoz. Hasonló a barátok befolyása is. Az igazán közelieké. Akik csak haverok, azoknak inkább negatív hatásuk lehet. Válasszuk hát okosan a barátainkat.

baratok-1

2.A barátok befolyásolják egymást életmódjuk és személyes preferenciáik szempontjából. Látják egymás öltözködését, tudják, milyen zenét hallgat a másik, ízlésüket a barátjuké is alakíthatja. Ezeknek mind jelentős hatásuk van: meghatározhatja, mire költjük a pénzünket, elmegyünk-e több vakációra, vagy éppenséggel spórolós típusok leszünk és jótékony célra fordítjuk a pénzünk egy részét. Az étkezési szokásainkat, a mozgásformáinkat illetően szintén sokat nyom a latban a barátok befolyása. Ez pedig – nem meglepő – egészségünkre, boldogságunkra is hatással lehet.

3.A jelenlegi baráti kapcsolatok meghatározzák a jövőben kialakulókat is. Sokszor előfordul, sajnos, hogy ha valaki csalódik egy közeli barátjában, úgy érzi, hogy az elárulta őt, akkor mások irányában is kevésbé lesz a jövőben nyitott. Az is jellemző, hogy ha olyan barátok között töltjük időnket, akik sokat pletykálnak másokról, nem fogunk igazán megbízni bennük – de sajnos másokban sem. Mégis, szerencsére vannak, akik bár nehezen nyitnak mások felé és magánnyal küzdenek, aztán mégis teljesen feloldónak és kivirulnak egy szeretetteljes kapcsolatban.

Vagyis, miközben a támogató barátok meglelése nagyon fontos és sokban hozzájárul boldogságunkhoz, fontos megóvnunk magunkat azoktól, akik miatt csak magányosnak érezzük magunkat és elveszítjük biztonságérzetünket.

4.Az erős baráti kapcsolatok összefüggnek a hosszú és egészséges élettel. Számos kutatás mutatta már ki, hogy a támogató családdal és baráti körrel rendelkező emberek kevésbé stresszesek és fizikailag egészségesebbek. A biztos alapokon álló szociális kapcsolatok gyakran hozzájárulnak a hosszabb élethez.

Amikor kiválasztunk egy barátot, mindig gondoljuk át, vajon megvannak-e azok a tulajdonságok benne, amelyek számunkra fontosak. Hogyan befolyásolhat ez a barát minket a jövőben?  Ha feltesszük magunkat ezeket a kérdéseket, nagy eséllyel egészséges és jó kapcsolatokat építhetünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php