Ne hallójárat gyulladással kezdődjön a nyaralás!

Ahogy elkezdődik a strandszezon, úgy szaporodnak a hallójárat gyulladásos esetek is. Ahhoz, hogy a fülfájás ne tegye tönkre a nyarat, csak néhány apróságra kell odafigyelni, de azokra igazán! Segítségükkel megelőzhető a baj.

Fülünk igazán érzékeny műszer, sokan tán nem is gondolnák, milyen apróságok betegíthetik meg. Ráadásul a hallójárat gyulladásos megbetegedései a hallásunkat is veszélybe sodorhatják, így mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük, még akkor is, ha épp a nyár örömeit élvezzük a strandon.

A hűsítő víz veszélyeket rejt

Aki már dugta a fejét víz alá, tudja, hogy a fülbe kerülő folyadék igencsak kellemetlen érzést okoz. Az azonban talán nem köztudott, hogy a nyári melegben felmelegedett, strandolásra alkalmas vizekben elszaporodnak a kórokozók, melyek gyulladást okozhatnak a hallójáratban.

“Strandolás közben víz juthat a fülbe, amely ha hosszabb ideig a hallójáratban marad, akkor feláztathatja a bőr felszínét, és ezáltal szabad utat engedhet a gombáknak, baktériumoknak.  Vannak emberek, akik hajlamosabbak lehetnek a hallójárat gyulladásos megbetegedésekre. Azok számára, akik gyakran járnak uszodába, vagy sokat strandolnak, érdemes egyedileg gyártatni füldugót, ami teljesen lezárja a hallójáratot  vagy használjanak úszósapkát.  Mindkét módszer segít meggátolni a víz fülbe jutását. A füldugó használata esetén előfordulhat, hogy a hallójáratban képződő fülzsírt óhatatlanul benyomjuk a hallójárat belső részeire, ezért használat előtt erre legyünk tekintettel. További hatásos módszer lehet, ha fürdés előtt kevés (1-2 csepp) paraffin- vagy babaolajat csepegtetünk a fülbe, hogy védőrétegként gátolja a bőr felázását” – tudtuk meg dr. Modok János fül-orr-gégésztől, az Ezüstfény Klinika szakorvosától.

ful1_640jpg

Magunknak is okozhatjuk a bajt

Az első ballépést azonban otthon is megtehetjük a hallójárat gyulladás felé, méghozzá a jól megszokott fültisztítással. A sokak által csak „fülpucipálcának” nevezett fültisztító pálca az egyik legveszélyesebb dolog, amivel kárt tehetünk fülünkben.

“Gyakran fülpiszkálóval is megsérthetjük a hámréteget, ilyenkor könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók. A gyulladást gyakran előzi meg enyhe viszketés, ezt követően váladék képződhet és a hallójárat is beszűkülhet, valamint heves, lüktető fájdalommal jár együtt. Gyakran kísérheti fülzúgás és halláscsökkenés a gyulladást. – mondta el dr. Modok János fül-orr-gégész, aki beavatott minket a helyes fültisztítás módjába is. – A hallójárat külső részén termelődő fülzsír természetes védelmet nyújt a hallójárat bőrfelületeinek, ezért nem szabad fülpiszkálóval maradéktalanul eltávolítani. Fülpiszkálóval kizárólag csak a fül külső részét tisztítsuk, sose nyomjuk be a hallójáratba, mert anélkül hogy észrevennénk, könnyen megsérthetjük a hámréteget!” – tájékoztatott minket a szakorvos.

fultisztito palcika

Ne próbálkozz otthoni kezeléssel, irány az orvos!

A fülfájás nem játék, nem egyik pillanatról a másikra alakul ki és megfelelő kezelés nélkül lehet, hogy enyhül egy kicsit, de nem gyógyul meg magától. Sőt, egy makacs gyulladás a hallásunkat is veszélybe sodorhatja! Éppen ezért, ha úgy érezzük, nincs minden rendben a fülünkkel, azonnal forduljunk szakemberhez.

“A vizsgálat után, a kezelés során az orvos kitisztítja a hallójáratot, speciális szívó készülék segítségével eltávolítja a felgyülemlett váladékot és hámtörmeléket majd ezután gyulladáscsökkentő gyógyszeres gézcsíkot tesz a fülbe” – ismertette a kezelés menetét dr. Modok János, az Ezüstfény Klinika szakorvosa, aki arról is beszélt, hogy mivel tudjuk segíteni gyógyulásunkat és mivel nem. – “A hallójárat gyulladás enyhítésére a hideg borogatás hatásos, azonban nem minden fülfájásnak tesz jót ez a módszer. A hallójárat gyulladásnál a hűtés, míg a középfülgyulladásnál a melegítés segítheti a gyógyulást. Fontos tehát diagnosztizálni, hogy milyen típusú gyulladás áll a panaszok hátterében. Ettől függően hűtjük vagy melegíthetjük a fület, de ellentétes módszer alkalmazása sajnos csak olaj a tűzre. Amikor telefonon felkeresnek minket és tanácsot kérnek, hogy mit csináljanak, amíg eljutnak orvoshoz, pont ezért nehéz javaslatot tenni, mert látni kell a megbetegedett fület, hogy meg lehessen állapítani, melyik típusú gyulladás alakult ki. Mikrobiológiai tenyésztés  segítségével azt is könnyen megállapíthatjuk, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés alakult-e ki, hiszen ezeket is fontos elkülöníteni a megfelelő kezelés megválasztásához. Más-más kezelés szükséges ugyanis a különböző típusú fertőzések esetén, egy gombás fertőzés antibiotikumos kezelése a gyógyítás helyett csak fokozza a panaszokat” – mondta a fül-orr-gégész.

Forrás: Ezüstfény Klinika