Náthából könnyen lehet arcüreggyulladás

A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk ezt az egyszerű betegséget, akkor számíthatunk a szövődmények megjelenésére. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás. A nátha gyakori szövődményeként megjelenő betegség kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Hogyan lesz a náthából arcüreggyulladás?
A nátha során képződő orrváladék az orrfújásokkal, illetve a nyálkahártya csíllószőrös működése következtében a garat felé távozik a szervezetből. Ha azonban az orrjáratokat bélelő orrnyálkahártya gyulladt, megduzzad, akkor a váladék mennyisége fokozódik, nem tud kiürülni, ehelyett az orrmelléküregekben összegyűlik. Ebben a külvilágtól elzárt, nedves környezetben pedig ideálisan tudnak fejlődni a gyulladást okozó baktériumok.

Mi okozza az elzáródást?
Az orrnyálkahártya nátha esetén érzékenyebb, gyulladt, duzzadt, ezért fontos a rendszeres orrcsepp, vagy orrspray használat. A duzzanat csökkentésével az orrváladék szabadon távozhat, ami segít megelőzni az arcüreggyulladás kialakulását. Előfordulhat, hogy az orrnyálkahártya krónikus duzzanata áll fenn, ez főként fel nem ismert allergia esetén szokott előfordulni. Ilyen esetben a betegnél nagyon gyakori a szövődményes nátha. Egyéb fül-orr-gégészeti panaszok is okozhatják az orrjáratok elzáródását, ilyen például az orrsövény ferdülés, vagy az orrpolip, ezek műtéti úton orvosolhatók, így a visszatérő arcüreggyulladás is megszüntethető.

Mi a különbség a nátha és az arcüreggyulladás között?
Mindkét betegség járhat rossz közérzettel, hőemelkedéssel, lázzal, orrfolyással, vannak azonban olyan tünetek, amik jelzik a szövődmény megjelenését. Nátha esetén az orrváladék színtelen, vízszerű. Ha sárgásra, vagy zöldesre színeződik, akkor az felveti a bakteriális felülfertőződés lehetőségét. Arcüreggyulladás esetén az eldugult, gyulladt melléküregek erős fejfájást, az arcon feszítő érzést okoznak, ami lehajláskor tovább fokozódik. Az érintett terület fájdalmas, nyomásra érzékeny. A nagy mennyiségű váladék pedig a garat felé csorogva elhúzódó köhögést okozhat.

shutterstock_13499020

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a tünetek alapján arcüreggyulladásra gyanakszunk, forduljunk orvoshoz, mert a gyógyuláshoz szükség lehet antibiotikum szedésére. Mindenképp járjunk utána, ha visszatérő arcüreggyulladástól szenvedünk, esetleg ez az állapot krónikusan, akár hetekig is fennáll. Ilyenkor alapos fül-orr-gégészeti vizsgálattal, szükség esetén orrmelléküreg CT- vel lehet kideríteni, hogy nincs-e egyéb eltérés – például orrpolip – a háttérben.

Milyen praktikák segíthetnek a gyógyulásban?
Arcüreggyulladás esetén fontos, hogy a beteg melegben tartózkodjon, érdemes az arcra külön is meleg pakolást tenni, esetleg infralámpát használni. A száraz levegő irritálja a gyulladt orrnyálkahártyát, ezért ha szükséges, használjunk párásítót, inhaláljunk, és ha nincs láz, vegyünk hosszú, forró fürdőket és persze ne feledkezzünk meg a bőséges folyadék fogyasztásról sem! Az orrnyálkahártya lohasztó, duzzadáscsökkentő hatású orrcseppek mellett az orrnyálkahártya nedvesítésére érdemes rendszeresen használni tengervizes orrspray-t, de az orrmosás (az orrüreg, erre a célra kifejlesztett eszközzel és fiziológiás sóoldattal történő átmosása) is hasznos lehet. Alvás közben javasolt a fejet megemelni, így a feszítő érzés és a köhögés is csökkenthető.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ