Napsütéses szeles időnk lesz

A változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap; kezdetben fátyolfelhők érkeznek, a déli óráktól alacsonyabb szintű felhőkre is számíthatunk, amelyek kelet felé helyeződnek.

A legtöbb napsütés a déli országrészben várható. Csapadék nem valószínű. Napközben helyenként északon, északnyugaton megélénkül a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között várható. Az Alföld nyugati felén lesz enyhébb az éjszaka, fagypont alá pedig az Északi-középhegység völgyeiben, helyenként a Nyírségben, illetve a Dunántúl nyugati felén hűlhet a levegő. Talajmenti fagyra többfelé számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

Fronthatással ugyan nem kell számolnunk, de a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

szeles_ido1

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A tölgy és a kőrisvirágpora jellemzően alacsony-közepes, a nyír, a platán és a fűz pollenje pedig már csak alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a fenyőféléké és a dióé pedig a közepes szintet. Az útifű és a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.