Napközben melegfront hatását érezhetjük, délutántól hidegfront terheli szervezetünk

Éjszaka fátyolfelhők úsznak fölénk, melyekből csapadék nem várható. Délelőtt még sok lesz a napsütés, több felhő a Dunántúlon lehet, majd a déli óráktól észak felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet.

Késő délutánig nem várható csapadék, de ezt követően is csak gyenge záporok alakulhatnak ki, nagyobb eséllyel északkeleten, keleten, és a Nyugat-Dunántúlon. Késő estére sokfelé kiderül az ég, és csökken a csapadék esélye is. Az északi, északnyugati szél napközben nagy területen megélénkül, az Észak-Dunántúlon, főváros térségében és az Északi-középhegységben erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul, a Dunántúlon várhatóak a magasabb értékek.

Szerda napközben még egy melegfront hatását érezhetik a frontérzékenyek, emiatt többen panaszkodnak majd fejfájásra, fáradékonyabbak lehetünk, gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. A délutáni órákban változás várható, egyre többfelé hidegfront terheli szervezetünk, legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés is jelentkezhet. A front érkezésekor szervezetünk görcskészsége fokozódik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak is.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Kezdetben sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. A hétvégén már erősen felhős vagy borult égre számíthatunk, több alkalommal, többfelé esővel, záporral.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3 fokról 2, 7 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első felében 10, 16, majd 8, 14 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 13. 7,5 °C +2,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,8 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: -14,5 °C (1877)

Forrás: met.hu