Napközben gomolyfelhős, napos idő várható

Az éjszaka során előbb északon, északnyugaton, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, a reggeli órákra kiderül az ég. Napközben gomolyfelhős, napos idő várható, majd késő délutántól megnövekszik a fátyolfelhőzet.

Csapadékra nem kell számítani. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, napközben már csak a Dunántúlon és északkeleten fordulhatnak elő erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok körül alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű.

Időjárási front ugyan nem éri el térségünk, de a magasban zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

napos_tavasz

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a hűvös, csapadékos időjárás hatására továbbra is mérsékelt marad a pollenterhelés. A platán pollenszórása a közepes-magas, a nyíré és a tölgyé leginkább a közepes tartományban alakulhat. A fűz pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el, a kőrisé, a juharé, valamint a ciprus- és tiszafaféléké leginkább alacsony szintet. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék és a dió virágpora alacsony-közepes, a fenyőféléké, az ostorfáé, illetve a bükké pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa és a gyertyán, illetve már a szelídgesztenye pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu