Nagyon nehéz a vitaminigény kielégítése várandósság alatt

A kiegyensúlyozott étkezés rendkívül fontos egészségünk megtartása érdekében. Az olyan időszakokban, amikor ráadásul az igények megnőnek – mint várandósság alatt -, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bevitt tápanyag, nyomelem és vitaminmennyiségekre.

Mégis, ha csak gyümölcsökből és zöldségekből szeretnénk fedezni ezeket az anyagokat, akkor komoly kihívás elé nézünk!

Vitaminellátottság

Sajnos tény, hogy az egészséges táplálkozást elérni, sőt fenntartani sem egyszerű. Drága, nagy odafigyelés igényel, és persze sok időt is elvesz. Ezen felül azonban mással is számolni kell.

Nagyanyáink joggal kérdezhetik, hogy az egészség megtartásához miért nem eszünk meg napi egy almát, hiszen az az orvost távol tartja, ahogyan a mondás is megemlékezik róla. Ez azonban ma már nem igaz. Régebben a vitamin, és ásványi anyag tartalma magasabb volt a gyümölcsöknek, de sajnos a külföldi szállítás, a kimerült termőföldek, és a nagyüzemi termelés mind rontanak ezeken az értékeken. Csak példaképpen, míg 100 gramm alma C-vitamin tartalma 1985 és 1996 között 80%-os romlást mutat, de az adatok a kalcium, vagy éppen a folsav tartalom tekintetében sem bíztatóak, mivel előbbi 12%, utóbbi 84%-os romlást mutat. Ez pedig azt jelenti, hogy míg régebben egy alma elegendő volt, mára az orvos ezért már nem marad távol.

Sajnos nem csak az alma, vagy a gyümölcsök esetében kell számolnunk ezzel a veszteséggel, hanem a zöldségek tekintetében is. Ezen az adaton az sem változtat lényegesen, ha bioterméket veszünk, bár itt legalább a vegyszeres kezelés hatásaival nem kell számolni.

Étkezés és időhiány

A várandósság a látásmódot is megváltoztatja. Az ajánlásoknak megfelelően a kismamák, vagy a babát tervező nők sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy mit, és persze hogy milyen minőségben esznek. Ez azonban meglehetősen drága, és időigényes dolog. Az előre elkészített ételek világában, ahol az idő nagy úr, hiszen olyan kevés van belőle, a mindennapos főzés, és párolás, illetve az ételek változatos elkészítésére egyszerűen nincs ideje a többségnek.

Már az alapanyagok beszerzése is problémás, hiszen ahhoz, hogy mindig friss áruval számolhassunk, nagyjából kétnaponta kellene vásárolni, ami megint rengeteg időt elvesz. Így a kismamák és leendő kismamák igen nagy kihívással állnak szemben.

Dr. Balaicza Erika a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a fent felsorolt okok miatt egyre több szakember ért egyet abban, hogy az olyan kiemelt időszakokat, mint amilyen a várandósság is, érdemes vitaminkészítményekkel támogatni. Ezek közül azonban kifejezetten azokat érdemes keresni, melyek szerves, biológiailag aktív összetevőkkel rendelkeznek. Ennek oka, hogy a vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyisége csak egy adat az összképből. Az sem mindegy, hogy a készítményben lévő egyes anyagok felszívódása milyen mértékű. Hiába tartalmazza egy pirula a napi vitaminigény teljes mennyiségét, ha annak csupán 20-40%- a szívódik fel.

A szerves kötésű anyagok (mint amilyenek a citrátok és glükonátok) sokkal jobb felszívódási arányt biztosítanak, vagyis a vitaminellátottság mértéke is jelentősen javítható velük. Ez pedig különösen fontos az olyan élethelyzetekben, amikor a test raktárainak feltöltésével javítható a foganás képessége, vagy amikor egy embernek nem csak a saját szükségleteit, hanem egy fejlődő élet igényeit is ki kell elégítenie.

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.