Mitől erőszakos az ember?

Családon belüli és kiskorúak elleni erőszak, zaklatás a közösségi felületeken, terrorista-akciók, háborúk. Nyílt és rejtett erőszak, ami behálózza mindennapjainkat és a benne élők talán észre sem veszik. A Spektrum vadonatúj, saját gyártású sorozata, az „Erőszakos ember” minden korábbinál aktuálisabb témával foglalkozik: miért erőszakos az ember és milyen formában van jelen mindennapjainkban.  

Vajon most éljük a világ legerőszakosabb korszakát? Félnünk és féltenünk kell? Kevés aktuálisabb kérdés foglalkoztatja ma az embereket. Idén a Spektrum ezért az erőszak nyomába eredt. Repülőre ült a legizgalmasabb riportalanyok kedvéért, filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a botránykönyv-szerzőt, és most elmeséli, mi történik a világban, és miért „erőszakos az ember”.  Az eredmény meglepő lesz a sorozat végére, mert látni fogjuk: minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában csökkent.

A sorozat sajtónyilvános bemutatóján a téma hazai szakemberei, Tari Annamária pszichoterapeuta, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő, és Horvát János televíziós újságíró vitatták meg az emberi erőszak vetületeit.

„Az agresszió ösztönös viselkedésforma, amely ugyan a számok szintjén talán csökkent, a 21. században mégis egyre inkább átitatják mindennapjainkat az erőszakos impulzusok. Ennek egyik példája az online tér: míg az élet offline szegmensében körülhatárolható, normatív szabályok által vezérelt csoportokban élnek emberek, addig az internetes felületeken heterogén, vezetetlen állapot uralkodik, amely nagyobb szabadságot enged a kriminális elemeknek. Kutatások bebizonyították, hogy az átlagos felhasználó önkontrollja nagyjából a közösségi média felületre történő belépést követő 5 perccel érezhetően csökken. A verbális agresszió legnagyobb húzóereje pedig a „bármit megtehetek” érzése, aminek az anonimitás különösen nagy szabadságot enged.”– fejtette ki Tari Annamária. A szakember hozzátette, hogy az erőszak iránti érdeklődés természetes, az edukáció azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy megismerjük annak mozgatórugóit, és gátat szabjunk az agresszivitás megnyilvánulásainak, legyen szó terrorizmusról, kiberbűnözésről, vagy éppen a családon belüli erőszakról. „Tény, hogy a média közelebb hozza és felerősíti a világ eseményeit, mióta egy pillanat alatt eljut hozzánk egy erőszakos hír – mondta el Horvát János, – és talán ez okozza azt az érzést, hogy másról sem szól a világ, ami pedig erős torzítás”.

Tarjányi Péter a rejtett erőszak formáit is vizsgálja, amivel nap mint nap találkozhatunk és talán nem is soroljuk az erőszak kategóriába. Kiemelte, hogy az utóbbi húsz évben megfigyelhetően fejlődött a magyarországi családvédelmi jelzőrendszer, így sok esetben hatékonyan tudják megfékezni a családon belüli erőszakot, ami szintén egy olyan rejtett erőszak-fajta, amibe bele lehet pusztulni. A szakember különösen fontosnak tartja, hogy a hatóságok rendszeres kapcsolatban maradjanak az áldozatokkal, hiszen gyakran előfordulhat, hogy a válás után ismét bántalmazásra hajlamos felet választanak partnerül. Hatékony jelzőrendszerrel és folyamatos kontrollal azonban jóval eredményesebben lehet csökkenteni az esetek ismétlődését.

Az AMC kreatív igazgatója, Radnai Péter szerint a Spektrum célja, hogy saját gyártású műsorai mindig aktuális és időszerű témákat mutassanak be; ebbe a sorba kiválóan illeszkedik a jelenlegi sorozat. „A Spektrum tudományos-ismeretterjesztő csatorna. A célja egyben az, hogy a saját készítésű műsoraival rendszeresen olyan témákat mutasson be, amelyek érdeklik az embereket, beszélgetésre, vitákra, de mindenképpen továbbgondolkodásra ösztönzik a nézőt”.

Premier: 2016. október 13., 21:00, Spektrum

További részek: október 20., 27. és november 3., 21:00 óra, Spektrum

Forrás: https://napidoktor.hu/index