Mit tehetünk a szúnyogcsípés ellen? – A legjobb riasztók 1.rész

Újra itt a szezon – a szúnyogcsípés nemcsak viszketést és duzzanatokat okoz, sajnos meg is betegíthet minket. Különösen az utazások lehetnek veszélyesek.

Szükségünk van riasztó módszerekre a csípések ellen, de mivel járunk a legjobban?

Noha a szúnyogok mindig is körülöttünk éltek, zúgtak és csíptek, nem mindegyik veszélytelen közülük. A moszkítók különösen kirándulások, távoli utazások alkalmával lehetnek veszélyesek ránk nézve. Terjesztik ugyanis a Zika, a chikununya, Észak-Nílusi vírust, a Dengue-lázat, a maláriát és a sárga lázat, ha Afrika egyes részein járunk.

Szükségük van a szúnyogcsípés ellen valamilyen módszerre, ha nem akarunk komoly betegséget magunknak. Mégis, az emberek egy része egyáltalán nem védekezik velük szemben. A Zika vírus főleg a terhes nőkre jelent veszélyt, születési rendellenességeket okoz.

zikavirus

Alkalmaznunk kell tehát a védekezést – de melyek a szúnyogcsípés ellen a legjobb hatóanyagok?

A számunkra legmegfelelőbb termék attól is függ, hogy miért használjuk. Várandósak vagyunk, vagy olyan helyre utazunk, ahol jellemzőek a moszkítók által terjesztett betegségek? Sokat tartózkodunk a természetben vízközelben, vagy a gyermekeket szeretnénk megvédeni a bajtól? Ezek mind befolyásolják, mit is válasszunk.

Ha a legjobb hatóanyagot keressük, szakemberek szerint négy dolgot kell tartalmaznia a választott terméknek: ezek a citrom-eukaliptusz olaj, a pikaridin, a DEET (dietil- toluamid) és az IR3535, azaz etil-butil-acetil-aminopropionát.

1.A DEET az egyik legrégebbi szer, már nagyapáink idejében is alkalmazták szúnyogcsípés ellen. 1946-ban az amerikai hadseregben fejlesztették ki. Az összetétele ijesztőnek hangzik, de szakértők szerint nem bizonyított, hogy bármilyen problémát okozna, még terhes nőknél sem. Az extrém mértékű adag ritkán, de kiválthat idegrendszeri gondokat, így remegést, görcsöket, zavaros beszédet, tehát azért óvatosan kell adagolni. Az Off! termékben például megtalálható.

zikavirus

Egy nagyszabású tanulmány, mely 900 terhes nő bevonásával készült Thaiföldön, nem talált káros hatásokat a DEET alkalmazását követően. A kismamák a második és harmadik trimeszterben is használták a szert bőrükön. Az állatkísérletek szintén nem mutattak káros hatást. Van, aki ugyanakkor azt tanácsolja, hogy terhesség alatt semmilyen szúnyogcsípés elleni szert ne alkalmazzunk.

A DEET egyébként kissé szúrós szagú és zsíros hatású a bőrön. A műanyagot megolvasztja, tehát napszemüveg, szintetikus szövet mellé kissé rizikós a használata.

2.A pikaridin a piperin kémiai „rokona”, azé az anyagé, melyet feketebors növényből készítenek. Széleskörben használják Európában és Ausztráliában, Amerikában csak 2005 óta elérhető. Spray, testápoló és törlőkendő formában is kapható (például az Avonnál). A legutóbbi vizsgálatok szerint két pikaridin termék kapta a legjobb osztályzatot a szúnyogok távoltartásában teljes 8 órán át, valamint a moszkítókéban, amelyek a Zika vírust terjesztik.

3.A PMD (para-metán) citromolaj és eukaliptusz. A kémiai másolata annak a szúrós szagú olajnak, melyet a citrom-eukaliptusz fából készítenek. Azok a termékek, amelyek 30 százalékban tartalmazzák a PMD-t, 7 órán keresztül valóban védenek a szúnyogcsípés ellen.

4.Az IR3535 Európában 20 éve használatos, az Egyesült Államokban csak 1999 óta. Közeli kémiai „rokona” a B-alanin aminosavnak. Ahogyan a DEET-nek, a műanyagokra káros hatása lehet. A gyártók felhívják a figyelmet, hogy rongálhatja a festett felületeket, így a körömlakkot is.

A cikket folytatjuk a szúnyogriasztó módszerek részletezésével.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php