Mit tehetünk gyermekeink egészségéért az influenza szezonban?

Az influenza megelőzése a legfontosabb: kiegyensúlyozott táplálkozás + vitaminok A helyes táplálkozásra való nevelés alapvető feladatunk szülőként. Vitamin kiegészítésre a gyerekeknek is szüksége van, akárcsak a felnőtteknek.

Legjobb, ha olyan vitaminokkal erősítjük a kicsik szervezetét, amelyek természetes és ellenőrzött összetevőkből készültek.

Multivitaminból rágótablettát vagy folyékony kiszerelésűt érdemes választani, hiszen a csöppségek általában nehezen nyelik le a tablettákat. Fertőzés esetén, vagy ha a környezetben sok beteg van, akkor nyugodtan adhatunk napi 500 mg C-vitamint is a gyereknek, amit mindig valamilyen gyümölcs elfogyasztása
kövessen, mert a bennük található flavonoidok segítik a felszívódást.

Az omega 3 zsírsavak nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem idegrendszert támogató hatásuk miatt is nélkülözhetetlenek, ezért bevitelük minden életkorban javasolt.

influenza3

Stressz csökkentés, szórakozás, sport

Az immunrendszer erősítése, jobban mondva harmonikus működésének támogatása összetett feladat. A stressz csökkentése ebből a szempontból is kiemelt fontosságú. A gyerekeket ugyanannyi stressz éri, mint a felnőtteket. Szakítsunk időt az együtt eltöltött percekre, játékra, sok nevetésre, még ha azt nehéz is belezsúfolni az óvoda/iskola és a lefekvés közötti időbe.  A rendszeres mozgás szintén javítja az immunrendszer állapotát, és megfelelő öltözetben igenis ki kell menni a szabadba, még ilyenkor, télvíz idején is.

A bélflóra egyensúlya, probiotikumok

Az immunműködések megfelelő támogatása a bélrendszerben kezdődik. A bélflóra egyensúlya ugyanis meghatározza az immunrendszer állapotát. Ebből a szempontból a legfontosabb a cukrok, édességek és finomított szénhidrátok kerülése – mivel ezek direkt módon támogatják a „rossz” bacik növekedését -, és a rostdús táplálkozás előtérbe helyezése.
Sok probiotikum létezik a piacon.  A probiotikus joghurtok egyféle, szaporodásukban már gátolt baktérium törzseket tartalmaznak, így érthető, miért nem savanyodnak meg, miért nem változik meg az állapotuk az eltarthatósági időn belül a boltok hűtőpultjaiban. Jó megoldás, ha komplex törzseket adunk a gyermekünknek, méghozzá kéthavonta kúraszerűen (antibiotikum kezelés után min. 2
hétig). Léteznek joghurtkészítésre alkalmas porok, melyekből tényleg „élő” és hatékony joghurt készíthető. Ezekből 2-3 havonta végzett 10 napos kúra nemcsak az influenza szezonban, hanem egész évben javasolt.

beteg gyerek2

Ha már megtörtént a baj: beteg a gyerek

Krónikus orrfolyás esetén fontos az enyhén sós orrcseppek alkalmazása, hogy megelőzzük a középfülgyulladást. Az elhúzódó orrfújást, krónikus melléküreg gyulladást kezelhetjük lágylézerrel is, illetve nagyon hatásos lehet 20-30 alkalmas Indiso terápia is.
Láz esetén alkalmazzunk hűtőfürdőt: először meleg fürdővel indítsunk, aztán  a vizet fokozatosan hűtsük le. Jobb, ha a gyermek tovább ül egy 30-34 fokos vízben, mint ha 2 perc után kipattan a langyos, már-már hővös vízből. Lázat csak 38,5 fok felett csillapítsunk.  Gyógyszeres kezelés mellé érdemes homoktövis cseppet adni a kicsinek, mert ez segíti a
gyógyszerek gyorsabb lebomlását.
Ilyenkor ajánlatos kamillateával is inhalálni, vagy kipróbálhatjuk azt az ősi praktikát is, hogy  félbevágott fekete retekbe tegyünk mézet, majd 10 perc állás után kanalaztassuk ki a gyerekkel a tartalmát. Fontos tudni azt is, hogy hiába teszünk a forró teába citromot, annak C-vitamin tartalma 65 C° fölött megsemmisül!
A langyos teát késhegynyi C-vitamin porral is savanyíthatjuk.
Dr. Gulyás Tamás

Forrás: https://napidoktor.hu/index