Mit tegyünk, hogy a gyermek sportszerető legyen?

Nagy probléma manapság, hogy számos fiatal alig mozog, legszívesebben a számítógép előtt tölti idejét – arról azonban, hogy a gyerekek sportszeretőkké váljanak, a szülők idejekorán tehetnek.

Napjainkban nem kis fejtörést okoz az anyáknak és apáknak, miként vegyék rá a lurkókat egy kis egészségügyi sétára, játékra a szabadban. Sok gyermek inkább benn marad a lakásban és a számítógéppel lazít, vagy tévézik, egy kis nassolnivalóval az ölében.

Ezek az időtöltések azonban semmiképp sem járulnak hozzá az egészségükhöz. Mit tehetnek a szülők azért, hogy a gyerekek sportszerető felnőtté váljanak? Kezdjük el a mozgás szeretetére nevelést már kicsi korban. Lássuk, hogyan!

1.Csináljuk együtt: vacsora után ne vessük be magunkat azonnal a tévé elé, menjünk sétálni egyet! Közben beszélgetni is jókat lehet, de akár visszafogottra is vehetjük a dolgot, a hangsúly maradjon a kellemes sétán. Ez nem az az idő, amikor a gyermek osztályzataira vagy viselkedésére ki kell térni.

2.Napi egy óra mozgás: nagyon fontos, hogy ha a gyermeket sportszeretővé akarjuk tenni, sőt szeretnénk gondoskodni az egészségéről, mozogjon napi 60 percet! Az ideális mozgásnak magába kell foglalnia az aerob-típusút (pl. futás vagy gyors gyaloglás), az izomerősítést (felülések), csonterősítést (pl. ugrókötelezés). Persze nem egyszerre, véghezvihetik ezeket a lurkók a nap folyamán – suli után gyorsan sétálhatnak a kutyával, játszhatnak a mászókán a játszótéren – s a mozgás összeadódik.

3.Használjunk lépésszámlálót! A gyerekek szeretik a kis kütyüket, a lépésszámláló pedig motiválja őket arra, hogy többet mozogjanak. Legyen mindegyiküknek egy saját. Ezek kis kihívások elé állítják őket, amelyeknek szeretnének megfelelni, s máris rávettük őket a mozgásra: mennyi idő alatt tudunk megtenni 80 lépést? Milyen messze van a telefonpózna? Barátságos kis versenyekre ösztönözhetjük őket ilyen egyszerű módszerekkel, miközben szívesen mozognak.

gyerek_sport

4.Mókás mozgás: nem mindig kell versenyhelyzetet teremteni ahhoz, hogy a gyermeket sportszeretővé neveljük – a fizikai aktivitást elérhetjük azzal is, ha teniszezünk, görkorizunk, hullahopp karikázunk, ugrókötelezünk vagy strandröplabdázunk – a lényeg, hogy játékosan mozogjunk. Olyankor különösen jó ötlet bevetni ezeket, amikor a lurkó szemmel láthatóan unatkozik.

5.Legyen meg a helyszín. Néha nem egyszerű meglelni a legjobbat, de törekedjünk olyan helyre vinni a csemetét, ahol zavartalanul játszhat, labdázhat, futkározhat. A gyermek sportszeretővé válik attól is, ha jó emlékeket gyűjt ezekről a közös, mókás sportos együttlétekről. A hasonló korúak társasága szintén inspiráló a számára!

6.Válasszunk foglalkozást a számára. A különböző órák – akár aikido, akár tánc- vagy jógaóra az -, nagyszerű módjai a csemeték átmozgatásának, miközben jó társaságban vannak, hasonló érdeklődésű lurkók között. A gyermek sportszeretővé válik, mert egy csoport tagja, s ha valóban kedveli is ezt a mozgásformát, kitűnően választottunk.  Érdemes meglátogatni néhány órát, mielőtt megleljük az ideálisat – válasszon a gyermek maga.

7.A videójátékok sincsenek kizárva, amelyek kellően megmozgatnak. Manapság akár bérelni is lehet olyanokat, amelyek több mozgást igényelnek, mint a sima kanapén ülős változatok. A fitness, jóga, a sport vagy táncos játékokkal akár 200 százalékkal több kalóriát lehet égetni, mint az egyszerűekkel.

mozgas_gyerekek

8.Legyen a mozgás szórakozás! A gyermek sportszeretővé tétele attól is függ, milyen formában történik az a mozgás – lehet, hogy csak teszünk egy sétát a könyvtárig, ahol izgalmas új kötetekkel ismerkedhet meg, ültetünk néhány virágot a kertben vagy hóembert építünk. A sport legyen a lurkók életének része, szórakoztató formában!

9.Ne erőltessük, bátorítsuk! Beletelhet egy időbe, mire a gyermeket tényleg érdekelni kezdi valami, vagy érez ösztönzést bizonyos mozgásformákra. Nem kell rögtön versenyhelyzetekbe hozni – menjünk túrázni, kajakozni például.

Segítsünk neki, hogy megtalálja azt a sportot, aktivitást, amelyik tetszik neki, amelyik leköti, s akár szenvedélyévé válhat. Persze, ehhez szükséges az is, hogy több dolgot kipróbálhasson, de ne sajnáljuk rá az időt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php