Mit tegyünk, ha az allergiás gyerek elköltözik otthonról?

Múlt héten kihirdették a ponthatárokat, eldőlt, hogy melyik főiskolán, egyetemen és melyik városban folytatja tanulmányait gyermekünk. Az előttünk álló hónapban így sok intézni valónk akad, ám a költözés és albérlet keresés mellett allergiások, asztmások esetében az is fontos, hogy a megfelelő orvosi háttérről, a szükséges gyógyszerek beszerzéséről időben gondoskodjunk.

A költözés és a stressz

“Az új környezet, a magasabb elvárásoknak való megfelelés nagy stresszel jár, ami asztmás vagy allergiás gyerek esetében is felerősítheti a tüneteket” – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. – “Ha a beteg tünetei fokozódnak, akkor az megint növeli a stresszt, hiszen az éjszakai köhögés, orrdugulás miatt nem tudja kipihenni magát, nappal nem tud megfelelően koncentrálni, nyűgösebb, fáradtabb lehet. A kedvezőtlen körforgás kivédésére első körben az allergiás tüneteket kell megfelelően kezelni. Ehhez szükséges, hogy a gyógyszerelést jól beállítsuk, a készítmények, receptek kéznél legyenek, asztmások pedig tüdőgyógyásszal az asztma akció tervről egyeztessenek, hogy megelőzzék a tünetek súlyosbodását.”

Alakítsunk ki allergénmentes környezetet!

Az otthoni környezetben a szülők odafigyelése mellett hatékonyan csökkenteni lehet az allergének előfordulását. A poratka allergiás szobájában nincsenek szőnyegek, minimális, vékony függöny, antiallergén ágynemű és gyakori, alapos takarítás segíti az allergének távol tartását. A pollenallergiás szobáját többnyire csak éjszaka szellőztetik, amikor a pollenkoncentráció a legalacsonyabb. A ruháit sem teregetik ki szeles, napos időben száradni, hiszen azzal rengeteg pollen tapadna rájuk – és még hosszan sorolhatnánk azokat a praktikákat, amelyeket a távolban nem, vagy csak alig lesz lehetősége betartani, pedig érdemes, mert sokat segíthet a tünetek csökkentésében.

allergias

Tanácsok ételallergiásoknak

Ha a gyermeknél korábban ételallergiát állapítottak meg, akkor fontos rá felkészíteni, hogy a diétát önállóan, a távolban is tartsa. Ebben segítségére lesz, ha utána járunk, hogy a közelben hol étkezhet, vagy honnan rendelhet mentes ételeket, melyik boltban találja meg a mentes alapanyagokat. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy az epinephrine autoinjektor szavatossága nem járt-e le, ha szükséges szerezzünk be újat.

Keresse fel kezelőorvosát!

A szükséges gyógyszerek beszerzéséhez, receptek felírásához mindenképp egyeztessünk időpontot a kezelőorvoshoz még a nyár folyamán, akitől további tanácsokat is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy mire érdemes még készülni az új környezetben az allergiás gyerek életének megkönnyítésére. Javasolt azt is megkérdezni, hogy tud-e például orvost ajánlani az új városban, arra az esetre, ha bármilyen probléma felmerülne. Erre felkészülve csomagoljuk el a legutolsó leletet, vizsgálati eredményeket és a szedett készítmények listáját is! Érdemes olyan alkalmazásokat is a gyerek telefonjára tölteni, ami figyelmeztetheti például a gyógyszer bevételére, vagy az aktuális pollenjelentésről tájékozódhat.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.