Mit rejt a nyálunk?

Az egyik alábecsült testnedvünkről mostanában kezd kiderülni, milyen hatékony eszköz lehet az orvosi kutatásban és diagnosztizálásban. A nyál a jelek szerint rengeteg hasznos információt rejthet.

A Johns Hopkins Egyetem Interdiszciplináris Nyál-Biotudományi Központjának (tényleg létezik egy olyan központ, amely a nyálat kutatja) szakértői szerint a nyál rengeteg olyan információt hordoz, amelyeket könnyen és olcsón meg lehet szerezni. Doug Granger, a központ igazgatója munkatársaival arra próbál fényt deríteni, pontosan hogyan is lehet hasznát venni az említett testnedvnek.


Nyálvizsgálat

Mivel a szívbetegség kockázatának kimutatására használt vérvizsgálat sokakat elriaszt, gyakran nem végeztetik el annyiszor, ahányszor kellene. A kutatóközpont most egy olyan nyálvizsgálatot javasol, amellyel helyettesíteni lehetne a vérvizsgálatot. A nyál is tartalmazza ugyanazt a C-reaktív-fehérjét (CRP), melynek megemelkedett vérszintje a szívbetegség kockázatára utal, így a nyálból is ki lehet mutatni a páciens szívének egészségi állapotát.

Apuci kislánya?

A kutatások szerint az apjukkal bensőséges viszonyban lévő lányok később lépnek a pubertáskorba, később kezdenek randevúzni és létesítenek nemi kapcsolatot, ezen kívül nagyobb valószínűséggel lesznek monogámok. Granger és munkatársai szerint a válasz ezúttal is megtalálható a nyálban. Kimutatták, hogy amikor egy lány apjával való viszonyát az elutasítás, a káosz és a kényszer jellemzi, a lány nyála reggel a kortizol hormon normálisnál alacsonyabb szintjét tartalmazza, amikor pedig problémáiról és szorongásairól beszélget a barátaival, a kortizol szintje megemelkedik. Ezek az egyensúlyból kibillent hormonszintek a stresszes helyzetekkel szembeni érzelmi túlérzékenységét mutatják, és ez a tulajdonság negatív módon befolyásolhatja a választásait és stresszkezelését az életben.

A stressz jelei a nyálban

A stressz a szervezet vészreakcióját váltja ki, ami többek között az adrenalin szint és a pulzusszám megemelkedését, valamint fokozott nyálelválasztást okoz. A nyálmirigyek alfa-amiláz enzimmel árasztják el a szájüreget, amely a stressz markereként szolgálhat.

Előrágás

Az előrágás elterjedt gyakorlatnak számított elődeinknél, és számos kultúrában a mai napig alkalmazzák. Mostanában újra kezd divatba jönni a nyugati országokban is az olyan kutatásoknak köszönhetően, amelyek azt mutatják, hogy az anya nyála serkenti a csecsemő immunrendszerét. Azáltal, hogy a csecsemő ki van téve az anya nyálában lévő kórokozók nyomainak, az előrágás serkenti a babában az antitestek termelését, ami megtanítja az immunrendszerüknek, hogyan kezeljék ezeket a kórokozókat a későbbi életükben. Az asztma és más, az iparosodott világban gyakori autoimmun betegségek kockázatát is csökkentheti, amelyek gyakran azért jelentkeznek, mert a csecsemők kétéves koruk előtt nem találkoznak eleget a kórokozókkal.

Genetikai nyálnyom

A nyálunk teljes genetikai állományunkat tartalmazza, ráadásul olyan formában, amellyel könnyebb dolgozni, mint a más módokon kinyert DNS-sel. Granger elmondta, hogy már egy fél csepp nyálból is elegendő DNS-mintát lehet venni, és a mintákat többször is le lehet fagyasztani és ki lehet olvasztani. Postán is el lehet küldeni, és jó minőségű, bőséges mennyiségű DNS nyerhető ki belőle.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.