Mire utal a fülfájás?

Vajon csak megfáztunk, vagy fülgyulladásunk van? Ez a kérdés könnyen felmerülhet bennünk komolyabb fülfájás alkalmával. A pontos diagnózis nagyon fontos a kezeléshez.

Amikor egyik napról a másikra észrevesszük, hogy fáj a fülünk, rögtön azon kezd kattogni az agyunk, mit tettünk mi ezért. Lehetséges, hogy már meg vagyunk fázva és ezzel együtt alakult ki a fülfájás, de komolyabb probléma is állhat mögötte.

Mi a különbség a tünetek között?

A fülfájás, amelyet megfázás okozott, tompa, éles, égő fájdalom egyaránt lehet, enyhétől a nagyon erősig. Még ha a fülben magakadt folyadék nem is fertőzött, nyomást gyakorol a dobhártyára, mely duzzad és lüktet.

A megfázásból eredő fülfájás hatására nem tudunk aludni, lázasak lehetünk, orrunkból zöld vagy sárga váladék folyik. A megfázás általában magától jön és magától is megy – vele együtt a fülfájás is. Ugyanakkor a fül problémája miatt érdemes orvoshoz elmenni, hogy pontos diagnózist és kezelést kapjunk.

Miközben a fülfájás jelentkezhet megfázás vírus formájában, olykor másodlagos fertőzés is kialakulhat a középfülben. Általában hirtelen jön és rendkívül fájdalmas tud lenni az elején. Ennek oka, hogy a szenzoros idegvégződések a dobhártyában a megnövekedett nyomásra fájdalommal reagálnak. Ha a dobhártya kissé húzódik, a fájdalom csökken.

A fülfertőzés, illetve középfülgyulladás egyéb tünetei lehetnek:

-Étvágytalanság: fiatal gyerekeknél jellemző, különösen cumisüvegből etetés alkalmával. A nyomás megváltozik a fül középső részében, amikor a gyermek nyel, nagyobb fájdalmat okozva – ezért nem kívánják az ételt.

gyerek ful

-Ingerlékenység jelentkezik.

-Az alvás minősége romlik. A fájdalom tartós lehet, mivel a fülben levő folyadék eltolódik fekvő helyzetben.

-Láz jelentkezik. A fülfertőzések magas lázat okozhatnak.

-Szédülést érzékelhetünk.

-A fülből szivárgást tapasztalhatunk. Sárgás, barnás, véres vagy fehér is lehet, ami nyilvánvalóan nem a fülzsír. Az ilyen folyadék azt jelzi, hogy a dobhártya megrepedt.

-Nehézségünk keletkezhet a hallással. A folyadék-felhalmozódás a középfülben meggátolja, hogy a dobhártya megfelelően működjön. Így a hangok sem jutnak el a középfül csontokhoz és onnan az agyba.

-A középfülgyulladással folyadék felgyülemlés járhat. Az akut középfülgyulladás tünetei eltűnhetnek, ám a folyadék megmaradhat. Ez pedig átmeneti és enyhe halláscsökkenést okozhat.

Hogyan diagnosztizálják a fülgyulladást?

Ha orvosunk azt gyanítja, hogy fülgyulladásunk van, meg fogja vizsgálni a fület fültükörrel. Egy egészséges dobhártya rózsaszínes-szürke és átlátszó. Ha azonban fertőzés van jelen, a dobhártya gyulladt, duzzadt vagy piros. A doktor azt is ellenőrzi, mekkora a folyadék okozta nyomás a középfülben, pneumatikus otoszkóp használatával.

Ez az eszköz kis mennyiségű levegőt fúj a dobhártyába, hogy megmozgassa. Amennyiben folyadék van a fülben, nem lesz könnyű a mozgása.

Hasznos eszköz még a tympanometria – ez a teszt hang- és levegőnyomást alkalmaz a folyadék jelenlétének megállapítására a középfülben.

fül

Hogyan kezelhető a megfázásból adódó fülfájás és a fülgyulladás?

 A fülgyulladás általában gyógyítható, a maradandó károsodás esélye manapság, megfelelő kezelés mellett igen csekély.  A kezelés magában foglalja a fájdalomra és a lázra adott gyógyszereket, a bakteriális fertőzésre kapott antibiotikumokat és a tünetek figyelését.

-Fájdalomcsillapítás: acetaminofen vagy ibuprofen segíthet a fájdalom ellen, ha megfázásról és lázról van szó. Ezek a készítmények általában kontrollálják a fülfájást és 1-2 órán belül elmulasztják. (A fájdalom egyébként este intenzívebb).

-Antibiotikum a fül fertőzésére: a felírt gyógyszer elpusztítja a fertőzést okozó baktériumot. Ha a fülfájást megfázás okozza, akkor nincs antibiotikumra szükség. Utóbbiak akár hányingert, hasmenést, kiütést és gombafertőzést is okozhatnak, sőt kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel.

Myringotomia, vagy a dobhártya felszúrása: a fülben felgyülemlő folyadék ellen használatos módszer. Ha ugyanis a folyadék több mint három hónapig marad a fülben, vagy gyermekünk ismételten fülgyulladást kap, az orvos kis fém vagy műanyag csövet juttat a dobhártyához, hogy a folyadéktól és a fertőzéstől mentesítse a fület. Általában gyerekeken végzik ezt a műveletet és altatásban. A kis csövek 8-18 hónapig maradnak a fülben és saját maguktól távoznak. Egyes esetekben az orvos dönthet úgy is, hogy hosszabb ideig maradjanak a fülben.

Mi történik, ha kezeletlenül marad a fül?

A középfülgyulladás súlyos, hosszútávú következményekkel is járhat, ha kezeletlenül hagyjuk.

Belső fülfertőzés alakulhat ki, a dobhártya hegesedhet, halláskárosodás jöhet létre. Nagy az esélye a mastoiditis-nek, mely a koponya fertőzését jelenti a fül mögötti részen. Az agy és gerincvelő körüli szövetek fertőződhetnek – ez a meningitis. Gyermekeknél a beszéd fejlődésével is gond lehet. Arcidegbénulás jöhet létre.

Ha a gyermeknél merev nyak jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz! Akkor is, ha nagyon fáradtnak tűnik, gyengén reagál és nem lehet megvigasztalni.

gyerekorvos1

Szintén orvosi segítségre van szükség, de nem azonnal, amennyiben a gyermek láza vagy fájdalma nem múlik 48 órában belül, noha szedi az antibiotikumot. Bármilyen aggodalom vagy kérdés miatt is keressük a doktort!

Megelőzhetjük a fülfájást?

Vannak módjai annak, hogy a megfázásból adódó fülfájás vagy fülgyulladás ne alakuljon ki, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

-Óvjuk a gyermekeket a megfázástól, különösen életük első évében. A legtöbb fülgyulladás a megfázással kezdődik.

-A fülgyulladások sokszor influenza után alakulnak ki, ezért érdemes konzultálni orvosunkkal az éves védőoltásról.

-A legtöbb gyerek megkapja a pneumococcus elleni vakcinát, mely segít megelőzni a Streptococcus pneumoniae fertőzést, a fülgyulladás egyik fő okozóját. Ha nem vagyunk biztosak benne, megkapta-e csemeténk az oltást, érdeklődjünk az orvosunknál. 2 éves kor előtt kellett megkapnia.

-Kerüljük a másodkézből dohányzást, mely növeli a fülgyulladás gyakoriságának és súlyosságának esélyét.

-Tartsuk kordában az allergiát. Az allergia okozta gyulladás ugyanis hozzájárulhat a fülgyulladáshoz. Lehet ez bármilyen allergia, az élelmiszer-allergiától a környezetben szálló allergének belélegzéséig.

-Ha lehetséges, a gyermeket szoptassuk legalább 6-12 hónapos koráig, ugyanis az anyatejben levő  antitestek csökkentik a fülproblémák esélyét.

-Ha a babát cumisüvegből etetjük, kerüljük az üveg megtámasztását, miközben a gyermeket 45 fokos szögben tartjuk. A vízszintes helyzetben etetés miatt ugyanis a táp és más folyadékok visszaáramolhatnak az Eustach-kürtbe. Ne hagyjuk a babának sem, hogy maga tartsa meg az üveget, mert ez is növeli az esélyt, hogy a tej a középfülbe folyik. A cumisüvegből etetés 9-12 hónapos kor között segít ezen a problémán.

-Ügyeljünk a szájon és lélegzésre és a horkolásra: ennek oka lehet orrpolip, mely hozzájárulhat a fülgyulladás kialakulásához. Ilyen esetben nem árt egy orvosi vizsgálat, sőt műtét is szükséges lehet.

Forrás: Adrina- Napidoktor.hu

Forrás: