Mire jó a híres gezemice?

A gezemice nevet manapság sokat halljuk – a gyógynövény ismertebb neve pásztortáska, amely kiváló vérzéscsillapító.

Táska formájú terméséről kapta nevét ez a gyógyító hatású növény, mely a világon sokfelé megtalálható. Magunk is gyakran találkozhatunk vele, útszélek, vasúti töltések mellett, mezőkön és természetesen a kertekben. Leginkább vérzéscsillapító hatása miatt ismert.

Európában őshonos a pásztortáska vagy gezemice, melynek ezeken kívül számos elnevezése van: a palackfű, istentáskája, csapka és pásztorerszény is ezek közé tartozik, de itt nem ér véget a sor. A keresztesvirágúak családjából való. Igénytelen növény, elegendő számára, ha süt a nap, és nem túl száraz a talaj. Nyaranta bőségesen szedhetünk belőle, tömegesen terem. Virágos, leveles szárának felső részét szokás gyűjteni – leginkább áprilisban és májusban virágzik a pásztortáska. Fontos azonban, hogy lehetőleg ne piszkos helyeken szedjünk belőle, kerüljük az utak mentét!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rovart pusztítja, nekünk segít

A pásztortáska igen hasznos egyes bogarak, rovarok elleni védekezésben. Mivel a nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva, a rászálló, víz közelében élő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak. A szúnyog lárváival is ez történik, ezért alkalmas szúnyogirtásra. Egyfajta proto-húsevő növénynek is tekintik.

Az embereknek ellenben nagy segítséget nyújt a kezdetek óta. Legismertebb vérzéscsillapító hatása. Tartalmaz flavonoidokat, vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat valamint kolint és tiramint.

Orrvérzéskor célszerű teát készíteni a növényből, és belemártott tampont az orrlyukba helyezni, ezzel nagy eséllyel csökkentjük a vérzést. Kiegészítő kezelésként alkalmazzák belső vérzés, tehát a méh, a gyomor, a bél vérzése esetén. Túl erős menstruációs vérzés esetén napi két csésze pásztortáska-tea elfogyasztása ajánlott. Használják magas és alacsony vérnyomás normalizálására. Alkalmazhatjuk alkoholos tinktúraként: tíz-harminc cseppet téve csalánteába vagy vízbe. Vérző sebeket moshatunk le pásztortáskával.

gezemice tea

A sérv, illetve belső szervek előreesésének gyógyítására, valamint az izmok és a tartószalagok erősítésére a pásztortáska-tinktúrás bedörzsölést ajánlják. A gyógyítandó szerv feletti bőrfelületet napi két-három alkalommal kell bedörzsölni a tinktúrával. A pásztortáska-tinktúrát készen lehet kapni.

A növénynek gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is van, utóbbi a magas kálium-tartalom miatt.

Mit készíthetünk belőle?

A pásztortáska levele, a gyökere és a magvai is ehetők. Nálunk kevésbé népszerűek a belőle készült étkek, de Kínában például úgynevezett hirtelensütött pásztortáska-levél is létezik, mint finom csemege.

Hazánkban gyógyteaként használatos. A tea elkészítési módja a többi gyógynövényteához hasonló, a pásztortáska szárítva van apróra vágva, ebből 2 teáskanálnyit érdemes leforrázni 2 deci vízzel, majd állni hagyni nagyjából negyed óráig. Leszűrés után fogyasztható. Érdemes naponta kétszer-háromszor inni belőle, egy-egy csészével, lassan és édesítés nélkül.

Zöldsalátába is keverhetjük a növény fiatal, friss hajtásait.

Ki ne fogyassza?

Ahogyan a gyógynövények egy részének, a pásztortáskának is megvannak az ellenjavallatai, fogyasztása várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Ha a vérzés elhúzódik, és a pásztortáska nem segít, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.