Tánccal a mellrák ellen!

Profi és amatőr táncosok népesítették be a budapesti Március 15-e téren lévő KIOSK bár teraszát szombat délután, ahol egy fergeteges össztáncnak lehettek részesei az érdeklődők. A mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás Egyesület idén tánccal pezsdítette fel a fiatalokat és időseket; Südi Iringó táncművész, Ungár Anikó bűvész, az Összefogás egyik arca és Hidvégi Andrea táncterapeuta indítottak el egy kihívást a közösségi médiában a Mrs. Columbo Smile c. számára, amelynek csúcspontjaként mindenkit táncba hívtak az idei mellrák elleni figyelemfelhívó rendezvényen. Az est végén a Parlament kupolája rózsaszín díszkivilágítást kapott.  

Az esemény nyitó sajtótájékoztatóján Körtvélyes Éva, az Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy mindenki a saját egészségi állapotáért felelős, amihez hozzátartozik a rendszeres mozgás. Ahogyan az elmúlt években a hídsétával vagy biciklizéssel, most tánccal kívánja az Összefogás felhívni a figyelmet az egészséges életmód megőrzésére. Dr. Vass László, az Egyesület főtitkára elmondta, hogy a statisztika évről évre kedvezőbb képet mutat, de ennél fontosabb a társadalom aktivizálása a szűréseken való részvételre és az önvizsgálatra, illetve az edukálás, hogy ne a halálról beszéljünk, hanem a rizikófaktorok csökkentésének hangsúlyozásával az életről, és a túlélésről.

Az idei esemény fővédnöke Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke kiemelte, hogy anyaként és női politikusként is kiemelkedően fontos ügynek tartja a mellrák elleni küzdelmet. Hosszú távú népegészségügyi hatása van a kampánynak, hiszen minél több fiatalhoz eljutnak az üzenetek, annál biztosabb, hogy kinevelkedik egy tudatos generáció, akik már nem tekintenek a mellrákra halálos betegségként.

14951669013_af1580a113_k

Ungár Anikó, az Egyesület arca, aki feltűnik a táncos beharangozó filmben is, elmondta, hogy a nők önmaguk testi-lelki megismerésére való felhívás volt az idei kampány egyik legfontosabb célja, amire kiváló eszköz a tánc; ez pedig a stesszoldásban és a harmónia elérésében is nagy szerepet játszik. Az Egyesület arcai, Sebestyén Márta, Kossuth-díjas énekes és Detre Diána szörfolimpikon szintén a mozgás egészségre és belső harmóniára gyakorolt jótékony hatásait hangsúlyozták.

Dr. Dank Magdolna, onkológus a korai felismerés és az időben megkezdett kezelés fontosságát emelte ki; a molekuláris diagnosztika segítségével ma már kiválaszthatók azok az emlőrákos betegek, akik esetében a megfelelő életminőséget biztosító új, célzott biológiai gyógyszerek sikerrel alkalmazhatók és a betegek bizonyos alcsoportjaiban korábban nem látott túlélési eredmények érhetők el akár kemoterápiás kezelésben még nem részesült, akár korábbi kezelésen már átesett betegek esetében. A biológiai gyógyszerek sok esetben lényegesen meghosszabbíthatják a rákos betegek életét, és az esetek egy részében végső gyógyulás is elérhető velük, megfelelő életminőség mellett.

Az emlőrák mellett nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajtáról, a petefészekrákról is szó esett. Dr. Pete Imre nőgyógyász onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a tünetek – pl. az ismétlődő hasi puffadás, hasi fájdalom, étvágytalanság, fáradtság, szabálytalan menstruációs ciklus – nem típusosak, fontos hogy a nőknek a legenyhébb jelzést is célszerű komolyan venni és orvoshoz fordulni annak érdekében, hogy a daganatot időben felismerjék és jó eséllyel gyógyítható legyen.

 A rendezvényen részt vettek további társadalmi és művésztámogatók, az Egyesületet alapító orvos-szakmai és betegszervezetek, illetve a támogató vállalatok képviselői.

15548339216_ce101d8e5a_k

 Südi Iringó, Angyal András, Markovics Emese, Markó Róbert, Hidvégi Andrea és csoportjaik fergeteges össztáncba hívták a téren egybegyűlt kicsiket és nagyokat, volt tánctanítás és különböző stílusú tánccsoportok bemutatója. A Neopaint 3D-s aszfaltfestménye az Összefogás szimbólumait idézte meg a téren.

 Idén az esemény kiemelt támogatója az Ed Haas hatféle ízben kiadott rózsaszín szalagos pezsgőtablettákkal; emellett a Culevit, a Kiosk Bár és az Art’otel, a rendezvényt követően pedig az Ötkert Bárban Pink Night várta az érdeklődőket.

 Továbbra is elérhetőek a Roche Magyarország támogatásával készült önvizsgálatot segítő Breast Test, és az esetleges negatív diagnózist követő onkoteam-kalauz Breast Partner mobilalkalmazás Android és iOS készülékeken.

 Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden októberben megrendezte a rózsaszín lánchídi sétát, 2012 óta pedig másfajta mozgósítással közvetíti az egészséges életmód üzeneteit, és az emlőszűrés fontosságát, hiszen a kór hazánkban minden 7. nőt érint.

Forrás: