Mellrák: túlsúlynál is veszélyesebb a rossz inzulinszint

Az egészségtelen inzulinszint menopauza után még a túlsúlynál is hatékonyabban jelezheti előre a mellrák esélyét – hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.

A túlsúly önmagában nem annyira, az anyagcsere egészsége viszont annál inkább összefüggésbe hozható a mellrák megnövekedett esélyével a menopauza után levő nőknél – mondta el egy új tanulmány kapcsán Marc Gunter, a tanulmány társ-szerzője, az angliai Imperial College London School of Public Health rákepidemiológiai- és megelőzési docense.

Miközben a magas inzulinszint gyakran jelentkezik túlsúlyos vagy elhízott nőknél, egyes túlsúlyos nőknek normális a hormonszintjük, más, normális súlyú hölgyeknek pedig egészségtelen az anyagcsere inzulinszintje – állapították meg a kutatók.

A tanulmányt a Cancer Research közölte. Hogy értékelje az inzulin szerepét a mellrák kockázatában, Gunter több mint 3300 nőt tanulmányozott, akiknek nem volt diabétesze és 497 olyat, akiknél 8 éven belül kialakult az emlőrák. Elemezte a súlyukkal kapcsolatos információkat, az éhomi inzulin szintet, az inzulin rezisztenciát, mely esetben a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra. Az inzulin segít a szervezetnek felhasználni és energiává alakítani a megemésztett ételt. A test képtelensége arra, hogy inzulint termeljen vagy megfelelően használja azt, cukorbetegséghez vezet.

A tanulmány során a túlsúlyos kategóriába azok a nők kerültek, akiknek testtömeg indexe (BMI) 25 vagy ennél több volt. A BMI a testzsír magasságot és testsúlyt alapul vevő kalkulációja. Azok a nők, akik túlsúlyosak, de nincsenek anyagcsere-rendellenességeik (melyet inzulin rezisztenciaként értékelnek), nincsenek fokozott mellrák-kockázatnak kitéve, összehasonlítva őket a normál súlyú nőkkel – hangsúlyozta Gunter.

Másrészt azonban a normál testsúllyal rendelkező hölgyek, akik anyagcsere-rendellenességekkel küzdenek, nagyjából ugyanakkora rizikónak vannak kitéve az emlőrák szempontjából, mint a túlsúlyos, anyagcsere rendellenességekkel élő nők – tette hozzá.

A szakember elmondta: az, hogy erős az összefüggés az inzulin és a mellrák között, nem ok arra, hogy egyes nők figyelmen kívül hagyják plusz kilóikat. A túlsúly vagy az elhízottság ugyanis szintén növeli annak az esélyét, hogy kialakuljanak az inzulin problémák – emelte ki Marc Gunter.

mellrák

Tanulmányából kiderült, hogy a magas éhomi inzulinszint megduplázta a mellrák kockázatát, a túlsúlyos és a normál súlyú nők esetében is. Ráadásképpen, a helyzet az, hogy azoknál a nőknél, akik túlsúlyosak és inzulin-rezisztensek, 84 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki emlőrák, mint azoknál a túlsúllyal küzdőknél, akik nem inzulin-rezisztensek.

Más kutatások már kimutatták, hogy az egészséges testsúlyú nők 10 százalékának van inzulin-problémája. Marc Gunter szerint több kutatásra van szükség ahhoz, hogy a felfedezést pontosan megmagyarázzák. Az inzulin hozzájárulhat ahhoz, hogy a sejtek, beleértve a rákos sejteket, növekedni kezdjenek, vagyis ez rizikós lehet. Más, inzulinhoz kapcsolódó hormonok szintén magasabb szintet mutathatnak túlsúlyos nőknél, hozzájárulva az emlőrák kockázatához.

Nem tartja meglepőnek az általános megállapításokat Dr. Courtney Vito, a kaliforniai Duartében levő City of Hope Cancer Center sebészeti onkológiájának professzora.

„A zsír nem semleges – fogalmazott. – Metabolikusan aktív szerv, ahogy ezt számos tanulmányunkból tudjuk is. Ám sok dolog van, amit még nem tudunk róla.”

Hozzátette azonban, hogy mielőtt az eredményeket egyértelműnek tekintenénk, valóban több kutatásra van szükség. Dr. Vito egyébként nem vett részt a tanulmányban.

Marc Gunter korábbi kutatása kiderítette, hogy a magasabb inzulinszint megnöveli a mellrák esélyét a menopauza utáni időszakban levő nőknél. Ami meglephet bennünket, az inkább a karcsú, inzulin-problémákkal küzdő nőknél jelentkező, fokozott rákveszély – tette hozzá Dr. Allison DiPasquale, a City of Hope munkatársa, aki szintén nem vett részt a tanulmányban.

Véleménye szerint a jövőbeni tanulmányoknak közelebbről kellene szemügyre venniük négy alap csoportot: a túlsúlyos nőket inzulin-problémákkal és anélkül, valamint a normál súlyú hölgyeket, akik küzdenek inzulin-gondokkal és akiknek nincs ilyen problémájuk.

Eközben mindhárom szakember egyetért abban, hogy mindannyiukra nézve jó tanács az egészséges étrend folytatása, valamint a rendszeres testmozgás. Így a súly és az inzulin szint is nagyobb eséllyel marad normális.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz

  1. Mindennapi mérgeink | BEAUTY STUDIO

    […] A jelentés rámutat bizonyított testi tünetekre, például a férfiaknál a prosztatarák, a nőknél a mellrák, valamint a pajzsmirigyrák és a gyermekek körében tömegesen előforduló figyelemhiányos […]