16 rákot okozó étel, amit nap mint nap eszünk – 1.rész

A rák egyike azon betegségeknek, amely a népesség jó részével végez. Elkerülhető, ám napjainkban olykor komoly erőfeszítésre van szükségünk ehhez. Ugyanis az okozók mindenhol ott vannak…

Alattomos kór a rák, melyet sajnos manapság több olyan dolog is kiválthat, amelyről nem sejtenénk. Példának okáért számos olyan étel áll rendelkezésünkre, melyet nap mint nap fogyasztunk – és növeli a daganatos megbetegedés kialakulásának esélyét, azokon a vegyi anyagokon és folyamatokon keresztül, ahogyan készül, s amely biztosítja, hogy megegyük ezeket az élelmiszereket.

Sajnos, az emberek többsége nem fordít figyelmet arra, mi kerül az ételbe, amit elfogyaszt.

A veszélyes ételekből alább 16 félét találunk – első pillantásra látható, hogy akár naponta is esszük ezeket. Ha azonban korlátozzuk bevitelüket, mérsékelhetjük a rák kialakulásának valószínűségét.

Mit kell kerülnünk vagy legalább csökkentenünk a fogyasztását?

1.Feldolgozott húsok

A vagdalthús nagy kedvenc lehet, különösen a fiatalabb korosztályban. Sajnos azonban, az olyan ételek, mint a sonka, pulyka, bacon, kolbász, hot-dog, mesterséges tartósítószerekkel van tele, melyek segítik, hogy a hús frissnek és egészségesnek nézzen ki. A tartósítószerek pedig rákot okozhatnak. A nátrium-nitrátról és nátrium-nitritről már ismert, hogy növeli a vastagbélrák és egyéb daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Emiatt javasolt a tartósítószer nélküli húsok fogyasztása, valamint a fűvel táplált forrásból származó húsoké. A feldolgozott húsokat módjával együnk. Aki gyakran veszi, okosabb, ha valóban áttér a természetesebb forrásokra. Fontos még, hogy mindig olvassuk el a hús cimkéjét  a boltokban, vagy kérjük egy eladó segítségét ehhez.

voroshus2

2.Üdítők

A szénsavas üdítők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztva okozhatnak problémát. Ezek a színes, cukros folyadékok nemcsak cukrot, hanem élelmiszer vegyi anyagokat is tartalmaznak, valamint színezéket: savasítják a szervezetet és ezzel ösztönzik a rákos sejtek növekedését. Gyakori üdítőbe kevert anyag a karamell színezék, valamint származéka, a 4-metil-imidazol – mindkettőt összefüggésbe hozták már a rákkal.

Ha limitált mennyiségben iszunk üdítőt, azzal csökkentjük a betegség rizikóját. Vagyis, napi egy adagnál többet nem tanácsos elfogyasztani ezekből az italokból – de legjobb, ha egyáltalán nem is isszuk őket!

3.Mikrohullámú sütőben pattogatott kukorica

Az otthon készített popcorn íze megközelíti a moziban kapottat, ráadásul könnyedén fogyaszthatjuk frissen, egy jó filmhez a kanapén. A rossz hír az, hogy a zacskók, amelyekben a kukoricát kipattogtatjuk, vegyi anyaggal vannak bevonva, hogy megőrizzék a tartalom frissességét a fogyasztásig.

Ezek az anyagok pedig nemcsak meddőséget válthatnak ki, hanem máj-, here- és hasnyálmirigy rákot is. A perfluoroktánsav nevű vegyi anyag daganatokat okoz a szervezetben. Ám magában a kukoricában található anyag is eredményezhet tüdőkárosodást és rákot. A legokosabb talán az, ha teljesen kihagyjuk a popcornt!

4.Diétás ételek

Számos termék létezik, amelyet a diétázóknak kínálnak, teljesen egészségesnek, alacsony zsírtartalmúnak beállítva őket. Más szempontból azonban ezek az élelmiszerek rendkívül rossz hatással lehetnek az egészségre – rosszabbak, mint a cukros üdítők! Az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer ugyanis nem kevés betegséget idézhet elő, beleértve a születési rendellenességeket és a rákot. A szukralóz és a szacharin szintén daganatot okozhat. Óvatosan hát ezekkel az ételekkel, mint a többi esetben, itt is a limitált mennyiség a legésszerűbb!

shutterstock_32710912

5.Finomított cukor

Nagy mennyiségben fogyasztva a cukor igen rossz az emberi szervezet számára, noha időnként szükséges. A finomított cukorról azonban ismert, hogy gyorsan felnyomja az inzulin szintet, ezzel is ösztönözve a rákos sejtek növekedését a testben. A fruktózban gazdag édesítők, mint pl. a kukoricaszirup az egyik legrosszabb választás.

A rákos sejtek hamar jelennek meg és könnyen terjednek át a szervezet más részeire abban az emberben, aki sok finomított cukrot eszik: kekszet, sütit, üdítőt, műzlit, szószt, mártást és egyéb feldolgozott ételeket, melyek gyakran tartalmaznak ilyen cukrot.

6.Vörös húsok

Ha alkalmanként fogyasztjuk a vörös húst, abból még nem származik probléma. Ugyanakkor, napi fogyasztása nagy mennyiségben hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez a szervezetben. Ha keveset eszünk belőle, az még jótékony is lehet – de legokosabb a fűvel etetett állatokból vásárolni, mint lehető legegészségesebb megoldás.

A túlevés nagy hiba. A gyakori és nagy mennyiségű vöröshús fogyasztása növeli a végbélrák, a colorectalis daganatok kifejlődésének esélyét. A hal és a csirke sokkal jobb választásnak bizonyul, ha húsról van szó, sőt, csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

voroshus4

7.”Piszkos” gyümölcsök

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobbat eszik, amikor almát, szőlőt, epret vásárolnak a boltban. Sajnos nem mindig ez a helyzet. Hacsak nem biogyümölcsről van szó, vagy fel van tüntetve, hogy az teljesen növényvédőszer-mentes, akkor a rák esélye igen nagy.

A hagyományos termelés 98 százaléka, különösen a „piszkosnak” mondott gyümölcsök, rákkeltőek lehetnek. Ha terhes nő eszik ilyet, a baba kisebb testsúllyal születhet. A növényvédőszer-maradványok tekintetében az alma-, narancs, eper, szőlő esetében a legrosszabb a helyzet. A maradékot a víz sem mossa le feltétlenül. Mindig érdemes ellenőrizni, honnan származik a gyümölcs.

8.Konzerv paradicsom

A konzerv ételek többsége okot ad az aggodalomra – a leginkább azonban a paradicsom. A konzerv bélése ugyanis tartalmazhat biszfenol-A (vagy BPA) vegyi anyagot. Ez az anyag erősen mérgező a szervezetre nézve és hatékonyan gyorsítja a rákos sejtek növekedését.

A paradicsom egyébként is veszélyes a magas savtartalmának köszönhetően és elősegíti, hogy a konzervdoboz vegyi anyaga belekerüljön magába a zöldségbe. Így hát nem javasolt a fogyasztása, különösen nem a gyermekeknek. Friss paradicsomot, vagy üveges kiszerelést érdemesebb vásárolni az ételek elkészítéséhez. A mérsékelt fogyasztás itt keveset segít az önvédelem tekintetében.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu