Milyen veszélyeket rejt a csúszós járda?

A bokasérülés gyakori és fájdalmas baleset, amely bárkivel, bárhol megtörténhet. Leginkább akkor vagyunk kitéve ennek a veszélynek, amikor hidegre fordul az idő, és csúszóssá válnak a járdák, esetleg feljegesedik a házunk terasza, vagy a bejárati ajtóhoz vezető lépcső. Ilyenkor elég egy figyelmetlen lépés, és máris meg van a baj, melynek mértéke az egyszerű rándulástól, az oldalszalagok sérülésén át, egészen a szalagszakadásig terjedhet. Arról kérdeztük Dr. Páll Zoltánt, a Fájdalomközpont traumatológusát, és Sekk Patríciát, a Fájdalomközpont gyógytornászát, hogy mit tegyünk akkor, ha ilyen trauma ér minket.

A sérülések típusai és tünetei

A lábszár a lábfejjel, a bokaízülettel és két bokaszalag segítségével kapcsolódik. Leginkább ez utóbbi struktúrák érintettek a bokánkat ért traumák során. A belső bokaszalagok melyek a bokaízület legerősebb szalagjai, a bel bokáról indulnak, a külső bokaszalagok pedig, a szárkapocs felől húzódnak a lábtőcsontokra. Mivel a külső szalagok sérülékenyebbek, ezek szoktak sérülni véletlen rossz mozdulat következményeképpen, akkor, amikor a boka ízület túlságosan messze csavarodik a normál helyzetből. A bokát ért trauma látványos és egyértelmű tünetekkel jár, és a hirtelen fájdalommal egy időben duzzanat is képződik a boka külső oldalán. Amennyiben bevérzés következik be, a láb elszíneződik. Az ízületet ért erőbehatás mértékétől függően beszélhetünk rándulásról (ficamról), ilyenkor enyhébben károsodik az ízület, és általában 1 héten belül szűnik a fájdalom. Részleges szakadásnál már bokarögzítés szükséges, és hosszabb, 3-6 hét a rehabilitációs idő.  A teljes, instabilitással járó szalagszakadás a harmadik súlyossági fok, melyet többnyire már műtéttel korrigálnak, és szakszerű kezelés mellett, hozzávetőlegesen 4-6 hét alatt gyógyul.

A fájdalom és a gyulladás megszüntetése aktív fájdalomcsillapítással

„A bokasérülés bármely súlyossági fokában, tehát akkor is, ha egy enyhébb sérülésről van szó, de abban az esetben is, ha egy szalagszakadás történt, az aktív fájdalomcsillapítás terápiát alkalmazom” – tudjuk meg Dr. Pálltól.  Ez egy olyan injekciós eljárás, amelyet funkcionális gyógytornával kombinálunk. Előnye, hogy a probléma gyökerénél hat, és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást és a mozgáskorlátozottságot. Erősíti az ízületek körüli képleteket és azokat az inakat, szalagokat, amelyek egy sérülés során megnyúltak, sérültek. Mivel a hatóanyag természetes összetevőkből áll, mindenki számára jól tolerálható, így  nem terheli a szervezetet.

serules1

Gyógytornával a teljes gyógyulásért

Ahhoz, hogy a bokaszalag el tudja látni a funkcióját, gyógytorna szükséges, amely segít helyreállítani az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát, a megfelelő mozgástartományt, valamint a bokát körülvevő izmokat erősíti.  „Annak érdekében, hogy a bokaficam ne történjen meg újból, és a páciens minél hamarabb vissza tudjon térni mindennapi tevékenységeihez, nagyon fontos részt venni egy rehabilitációs programon, amely ebben az esetben a bokastabilizáló gyógytornát jelenti” – tudjuk meg Sekk Patríciától.

Ne otthon próbálkozzon a kezeléssel, mert fontos a szakszerű ellátás!

“Ha tehát ilyen baleset ér minket, ne próbáljuk meg otthon kezelni a problémát. Próbálkozhatunk ugyan a patikában kapható krémekkel, gélekkel, azonban ezek csak ideig-óráig hatnak. Tanácsosabb, ha minél hamarabb forduljunk szakorvoshoz, Minden mozgásszervi panasz esetében, így, itt is fontos az időben elkezdett kezelés, hiszen minél tovább halogatjuk, annál hosszabb lesz a felépülési idő, amely sok aktív életet élő embernek rendkívül megterhelő lelkileg és a munkába való mielőbbi visszatérést is gátolhatja” – tudjuk meg Dr. Pálltól.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.