Milyen legyen egy óvodás szobája?

Amikor egy gyermek még kicsi, birodalma kialakításánál kevésbé játszik szerepet az íróasztal, a tanulószék, az olvasó fotel. De hogyan nézzen ki egy óvodás szobája? Kell-e valamin változtatnunk?

Az óvodás szobája

Természetes, hogy kisgyermekünk területét kezdetben az igényeknek megfelelően rendezzük be: a szobában főleg kiságy, pelenkázó, szekrények, kényelmes játszószőnyeg és egy kisebb fotel vagy kanapé található meg.

Amikor azonban a csemete nagyobbacska lesz, a korábbi babás környezetet az óvodás szobája váltja fel. Korábban talán tele volt a helyiség szétdobált játékokkal, színes ceruzákkal, mesekönyvekkel. Mivel egy ovistól már bizonyos szabályok betartását is elvárják, birodalma is kissé rendezettebbé válik.

Magát a szobát általában nem kell jelentősen átalakítani – de nem árt kipótolni egy-két fontos dologgal.

Egy óvodás szobájában már szerepet kap az íróasztal – egy-két évvel később, kisiskolásként pedig már végképp szüksége lesz rá. A lurkónak nincs dolgozószobája, ezért annak az egy helyiségnek, amely főleg az ő élettere, minden funkciót ki kell elégítenie.

gyerekszoba4

Legyen tehát az ovisnak egy „dolgozó sarka”, kényelmes székkel, több fiókos íróasztallal – ezek aranyat érnek, ugyanis a szanaszét heverő ceruzákat, festékeket és papírokat akár egy mozdulattal is elrakhatjuk szem elől, ha kell. Az asztalon ügyesen tartókba rendezhetjük az eszközöket. Fölé polcokat szerelve számos könyvet, rajzlapot tarthatunk megfelelő rendben.

Érdemes az asztalhoz kényelmes, ergonomikus kialakítású széket vásárolni, amely a csemete tartását nem rongálja. Ez ebben a korban különösen fontos!

Szerezzünk be mutatós tároló dobozokat az óvodás szobájába, amelyek szintén kitűnőek a kisebb-nagyobb holmik esztétikus rendben tartásához. A zsúfoltságot kiválóan el tudjuk kerülni, ha mindennek megvan a maga helye – s ha ki is pakol a dobozból, egyszerűen visszarendezheti oda a dolgokat a gyermek.

Az íróasztalhoz tartozzon egy kis olvasó lámpa is – ha a gyermek rajzolni, olvasni szeretne, ne rongálja a szemét természetes fény hiányában. Ha számítógépen, tableten játszik, akkor is nagy szüksége lesz rá. Hangulat- és olvasólámpa formában is találunk bőven mesefigurás modelleket, így külön örömet szerezhetünk a lurkónak.

csíkos gyerekszoba

Az óvodás szobájában is érdemes már kialakítani az egymástól némileg elválasztható tanuló- és pihenő, játszó teret.

Ezt akár más-más színű fallal, tapétával is hangsúlyozhatjuk, no persze kellő összhangban a teljes térrel. Ha a koncentrációhoz, illetve a pihenéshez a színekkel is hozzá szeretnénk járulni, nézzünk utána alaposabban, mely árnyalatok segítik ezeket a tevékenységeket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.