Milliókkal számoljon, ha idén álomesküvőt tervez: 2017- es költségvetés

Van, amin igenis lehet spórolni, viszont a költség tetemes részén már nehéz karcsúsítani. Egy menyasszonnyal nagyon könnyen el tud szaladni a ló, a tervezgetés folyamán csak úgy röpködnek a nullák és férfi legyen a talpán, aki kellően földön tudja tartani a kedvesét.

Álomesküvő költségei

Hiába pislogunk nagyokat, a végösszegre tett utalások is teljesen feleslegesek, de a sírásba torkolló (a menyasszony részéről persze) veszekedések sem mindig vezetnek eredményre, az odaadó vőlegény, na és persze az örömszülők legtöbbször megvehetők annyival, hogy ” de ez lesz életem legszebb napja, hányszor megy férjhez egy lány?

házasságkötés

Elméletileg? Egyszer. A gyakorlatot pedig egy fülig szerelmes, rózsaszín ködfelhőben lebegő arának felesleges volna boncolgatni.

De vajon, mikor milliós összeg virít az előzetes tervezet alján, érdemes egyből nekitámadni párunknak? Biztos, hogy a csillagászati összeg csupa felesleges kacatból állt össze?

Sajnos az a keserű valóság, hogy manapság bizony igen drága mulatság egy esküvő és igen sok mindenről le kell mondanunk ahhoz, hogy egy millió alá csökkentsük a kiadásokat. Persze nem azt állítjuk, hogy lehetetlen, 100 fős lakodalom, hintó és Swarovski kristályokkal kirakott esküvői ruha nélkül is kimondható a boldogító igen, azonban ha egy pár számol a bűvös ötös fogattal, ami alatt a ruhát, a gyűrűt, a helyszínt és a fogadást, a szertartás és a dekorációt értjük, bizony egy vagyonnak kell búcsút mondanunk.

A januári esküvői vásárok után valószínűleg az idén házasodni készülő párok fejében most teljes a zűrzavar, így most örömmel nyújtunk egy összesítő útmutatást a 2017-es esküvői trendekhez, kiegészítve azokat a várható költségekkel, mely nagy segítség lehet, ha nem fogadunk esküvőszervezőt.

Fehérben a padsorok között

Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a fehér sosem fog kimenni a divatból, de ahogyan az az előző években is már beszivárogni látszott, 2017-ben már a halvány rózsaszín árnyalatú menyasszonyi ruhák hódítanak. Azonban, aki maradna a fehérnél, azok számára is van pár újdonság, a közkedvelt csipke mellett most a v-kivágás, a hatalmas masnik és persze a vállakat szabadon hagyó darabok a népszerűek.

Árak tekintetében – ha megvenni nem is szeretnénk álomruhánkat – a szalonok igen szerteágazó bérlési díjakkal csábítják a menyasszonyokat. Egy nem besárgult és láthatóan nem viseltes trendi darab bérlési költsége 100 és 200 ezer forint között mozog, ehhez érdemes még hozzávenni a fátyol és ha lesz templomi szertartás, egy boleró költségét is (néhány szalonban felár nélkül megkapjuk a ruhához), pluszban nem szabad megfeledkezni a kaucióról, ami minimálisan 50 ezer forint körül mozog.

A vőlegényen sem tudunk túl sokat spórolni, egy ceremóniaöltöny bérlési ára vetekszik a menyasszonyi ruháéval, így érdemes lehet férfi öltönyszaküzletekben nézelődni, hisz egy jó öltönyt később is ügyesen lehet hasznosítani. Nyakkendővel, inggel, mellénnyel együtt 80-100 ezres összeggel számolhatunk, és akkor a cipőkről, a menyecskeruháról nem is beszéltünk…

Szerelmi zálog

Ha gyémánt kísérő gyűrűben nem is gondolkodik a vőlegény, a karikagyűrűt nem lehet kihagyni a költségvetésből. Az esküvői vásárokon komoly árengedménnyel rendelhetők meg ezek az ékszerek, melyek ára mérettől függően változik. Egy egyszerűbb kőberakás nélküli változat kedvezménnyel együtt is belekerülhet 110 ezer forintba.

Gyűrűk tekintetében idén is a fehérarany valamint a rosé arany darabokat keresik a legtöbben, de ezek kombinációi is igen kelendőek.

Szertartás után eszem-iszom

Nem véletlen, hogy korábban a helyszínt és a fogadást egy kalap alá vettük, ugyanis a legtöbb esetben a teremért vagy a parkért az étterem vagy szálloda nem számol fel plusz költséget. A menüsor, a szervezési díj és az italfogyasztás így is csillagászati összegbe kerül már egy 50 fős fogadás esetén is. A vacsoránál legalább 5000 ft/ fős költséggel kell számolni, egy all inclusive italfogyasztás pedig pluszban 4500 ft/fő, a végösszeg innentől kezdve tetszőlegesen bővülhet egy esetleges állófogadással a szertartás előtt.

Az olyan helyszíneken, ahol nincs a konyhának cukrásza, előfordulhat, hogy a süteményt nekünk kell beszerezni, mely az említett számú vendégsereg esetén 40-50 ezer forint, amiben természetesen nincs benne az esküvői torta ára, ami 35 ezer forinttól indul.

És hogy idén milyen kínálatból válogathatnak a szerelmes párok? Aki 2017 top trendjét szeretné követni, az szabadtérre, erdőbe, parkba (akik félnek a szeszélyes időjárástól, sátorba), vízpart mellé szervezi esküvőjét és ha már formabontó lagziról van szó, a szertartás és a vacsora ugyanitt is lebonyolítható.

Az igen

Városháza és templom. Árban egyáltalán nem mindegy, hogy csak az előbbit választjuk-e vagy az oltár előtt is örök hűséget szeretnénk fogadni kedvesünknek. A polgári szertartás hétköznap ingyenes, hétvégén már 15 ezer forintba kerül, ha pedig külső helyszínen, mondjuk egy hotel parkjában szeretnénk hivatalossá tenni kapcsolatunkat, akkor számolni kell az anyakönyvvezető kiszállási díjával, mely 40 ezer forint körül mozog.

A templomi esküvő sincs ingyen, főleg, ha az egyik fél még nincs megkeresztelve, esetleg másik egyházhoz tartozik. A legoptimálisabb esetben, a jegyesoktatásnak az árával kell számolnunk, ha kórus vagy kántor szolgáltatja a zenei aláfestést, számukra is el kell különítenünk bizonyos összeget. A stóladíjjal együtt 15-35 ezer forintra rúghat egy templomi esketés.

Csipke és virághegyek

Ahol a leginkább elszállnak a költségek, az egyértelműen a dekoráció, így spórolni is leginkább itt lehet. A virágok ára már-már csillagászati, körülbelül 140 ezer forintból ki lehet hozni a fogadás virágait, mely a kitűzőktől, a menyasszonyi csokron át, a templomdíszítésig mindent magába foglal.

Ha tematikus esküvőkben gondolkodunk, akkor a virágokon kívül egyéb dekorációs kellékekre is szükségünk lehet, főleg ha az idén divatos, vintage, bohém és indusztriális vonalat szeretnénk követni.

Ezek kivitelezése dekoratőr felfogadása nélkül is összehozható már manapság, hiszen megannyi cég foglalkozik kellékek bérbeadásával, mellyel sokat tudunk spórolni, de a bérlési költségnél, akárcsak a ruhánál, kaucióval kell számolni.

Trendek tekintetében idén is a pasztell árnyalatok divatosak, de a bohém irányzatnak köszönhetően egy-egy pulzáló szín, mint a sárga, kék vagy a bordó is dominálhat. Újdonság az arany és a szürke, illetve a fehér és a zöld kombinációja, az ipari vonal kedvelőinek pedig elengedhetetlenek lesznek a bronzos kiegészítők.

+1 Vőfély, fotós, zene

Ha szeretnénk, hogy a nagy napot valaki a kezében tartsa, valamint ha nem akarjuk, hogy a család CD gyűjteményére táncoljon a násznép és emlékek terén sem szeretnénk a telefonos fotókra hagyatkozni, akkor az említett triót mindenképp fel kell fogadnunk.

Egy profi vőfély vagy ceremóniamester tiszteletdíja 60 és 150 ezer forint között mozog, egy esküvői dj is elkér kiszállással együtt 110 ezer forintot, ha zenekarban gondolkodunk, ez az összeg hatványozódhat. A fotós sem lesz aprópénz, minimum 100 ezer forintos költség, ha azt szeretnénk, hogy reggeltől az utolsó mámoros állapotban lévő vendég kitessékeléséig végigkísérje a napunk.

 

Forrás: Hirado