Miért vigyázz nyáron a gyulladáscsökkentő krémekkel?

Nyáron is fájhat a térdünk vagy a derekunk és kell valami segítség. Sok esetben még mielőtt gyógyszert vennénk be, megpróbálkozunk a patikákban kapható gyulladáscsökkentő krémekkel. Kevesen tudunk viszont arról, hogy nyáron ezeknek a krémeknek napfénnyel érintkezve a bőrön komoly mellékhatása lehet.

Hogyan és mikor használd, hogy valóban gyógyítson és ne ártson? Ha betartod a következő pár jó tanácsot, akkor nyáron sem lesz ezekkel a krémekkel gondod:

– minden esetben érdemes elolvasni a betegtájékoztatót, ezt nem győzöm eleget hangsúlyozni. Felelős vagy magadért, a patikus és az orvos is ember, tehát tévedhet! Minden esetben nézd meg: mit használsz, mire jó, és azt a pontot is, hogy mikor ne alkalmazd vagy milyen más gyógyszerekkel és készítményekkel léphet kölcsönhatásba.

– amelyek adott típusú gyulladáscsökkentőt tartalmaznak (pl. diclofenac, ketoprofen), ott a hatóanyag fotoszenzitív reakciót (napégéshez hasonló reakció) okozhat a bőrön, vagyis fényérzékenység alakulhat ki a krémmel kezelt területen

vesebetegseg

– a használati utasításban minden esetben jelzik, hogy a krém használata után fontos a kézmosás, hiszen ha kimegyünk a napra, kezünk legtöbbször szabadon van és így a kéz bőrén a krém miatt ez a reakció kialakulhat

– fontos még, hogy megfelelő ruházattal óvjuk a kezelt területet a naptól a kezelés ideje alatt és az azt követő 2 hétben, még felhős napokon is és kerülni kell a szolárium használatát is!

Segítség képpen itt az Országos Gyógyszerészeti Intézet weblapjának gyógyszer és hatóanyag keresője, ahová, ha beírod a piros színnel jelölt hatóanyagokat, akkor megtudod nézni konkrétan milyen krémekkel kapcsolatban fordulhat elő ilyen reakció: http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis

Ha pedig nem akarsz védőfelszerelésben mászkálni 2 hétig, de szeretnéd, hogy a panaszaid is enyhüljenek kérj a rendelőben vagy a patikában segítséget!

Szerző: Dr. Zsiska Beáta reumatologus szakorvos, holisztikus orvos

Forrás: https://napidoktor.hu/index