Miért van szükségünk a káliumra?

Ez a sokat emlegetett ásványi anyag elengedhetetlen sejtjeink megfelelő működéséhez. A kálium hozzájárul az energiatermeléshez, mellyel a sejtek megfelelő munkát végezhetnek. Idegeink és izmaink kálium nélkül aligha boldogulnának…

Szervezetünknek számos ásványi anyagra van szüksége, hogy optimálisan működhessen. Elegendő kálium nélkül izmaink, idegeink, sőt szívünk sem végezné megfelelően a feladatát.

De pontosan mennyi kálium kell ahhoz, hogy minden rendben menjen?

Ha egy ember elmúlt 14 éves, 4700 milligramm káliumra van szüksége naponta. A szoptató édesanyáknak 5100 milligrammot kell magukhoz venniük.

Gyermekek esetében 0-6 hónapos kor között 400 milligramm, 7-12 hónapos kor között 700 milligramm javasolt. 1 és 3 éves kor között 3000, 4-8 éves kor között 3800, 9-13 éves kor között pedig 4500 milligramm kálium szükséges.

Mi mindenben segít a kálium?

1.Csontritkulás: ahogyan idősödünk, csontjaink törékenyebbé válnak. Ha nem megfelelő az étrendünk, az különösen előnytelen. A sok hús és tejtermék sok savat állít elő, ez pedig vékonyabbá teszi a csontokat. A káliumban gazdag ételek – a gyümölcsök és zöldségek – ezt a folyamatot lassíthatják.

Foto:pixabay.com

2.Megelőzi a vesekövet: a vesekövek a vizeletben levő ásványi anyagokból jönnek létre, s komoly fájdalmat okozhatnak. Ha több a sav a testben – általában a húsban gazdag étrend okán -, nagyobb eséllyel alakulnak ki. A kálium viszont segít megszabadulni a savtól, az ásványi anyagokat a csontokban tartja, s megelőzi a kövek kialakulását.

3.Segíti az izommunkát: szükségünk van a sejteken belül megfelelő mennyiségű káliumra, azokon kívül pedig nátriumra, hogy izmaink jól működjenek. Ha túl kevés vagy túl sok a kálium, elgyengülnek vagy „zsúfolódhatnak” az izmok.

4.Segít megelőzni a magas vérnyomást: ha a vér túlságosan nekifeszül az érfalaknak, stroke, szívbetegség és szívelégtelenség lehet az eredménye. Ritkák a tünetek, ezért is nevezik ezt „csendes gyilkosnak”. A sóban levő nátrium súlyosbítja a helyzetet, ám a kálium segít megszabadulni tőle és enyhíteni az érfalakra nehezedő nyomást.

5.Partner a stroke megelőzésében: stroke akkor alakul ki, ha a vér áramlása korlátozva van az agy egy részében, általában azért, mert egy ér elpattant vagy elzáródott. A magas vérnyomás szerepet játszhat ebben, vagyis kisebb eséllyel kapunk stroke-ot, ha ellenőrzés alatt tartjuk állapotunkat – s kellő mennyiségű káliumot veszünk magunkhoz. A stroke jele a zavaros beszéd, a karok gyengesége, az arc egyik felének lefittyedése. Ilyen esetekben azonnal orvosi segítség kell!

Fontos kálium források

Káliumot a természetben megtalálható, számos élelmiszerből beszerezhet szervezetünk. Ilyen a banán, a burgonya, az aszalt szilva, a narancs, paradicsom, lima bab, napraforgó mag.

aszalt gyümölcsök

Foto:pixabay.com

Kiegészítőkből is hozzájuthatunk azonban, különösen, ha valamilyen betegségünk van, vagy szedett gyógyszereink megnehezítik a kálium megtartását szervezetünkben. Legyünk óvatosan azonban: ha túlzásba visszük a kálium fogyasztását, hányást, hányingert, gyomorfájdalmat, hasmenést vagy akár fekélyt is kiválthat.

Ha rendszeresen sós ételekre vágyik, lehet, hogy érdemes ellenőriztetnie káliumszintjét.

Ha sóra vágyom kálium kell?

S helyes adagról mindig érdemes konzultálnunk orvosunkkal.

Káliumhiány esetén (hipokalémia) fáradtság, izomgyengeség, görcsök, székrekedés tapasztalható. Súlyos hasmenés, hányás esetén, vagy ha vízhajtót, hashajtót, alkoholt adagolt túl az ember, ez szintén kialakul.

Túl sok kálium esetén (hiperkalémia), mely főként időseknél, gyerekeknél, veseproblémásoknál jellemző, szabálytalan szívveréssel, hányingerrel, izomgyengeséggel szembesülhetünk. Egyes gyógyszerek kiválthatják ezt az állapotot, vagy ha a szervezetünk nem állít elő elég hormont.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php