Miért nem foglalkoznak a nők a menopauzával?

A magyar nők a szükségesnél kevesebbet gondolnak arra, hogy külön foglalkozzanak a menopauzával és a hormonváltozás okozta tünetekkel. Ma Magyarországon közel egymillió, 48-58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek. 

A Magyar Menopauza Társaság megválasztott elnöke, Dr. Ács Nándor szerint pedig nagyon fontos lenne, hogy minden változó korban lévő hölgy elmenjen szűrővizsgálatokra, illetve orvoshoz forduljon.

Foto:123rf.com

Mi is az a menopauza?

A hölgyek szervezete teljesen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes éveik tájékán: a nemi hormonrendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel jár. Az, hogy a tünetek kinél mikor jelentkeznek, teljesen egyénfüggő: léteznek olyan hölgyek, akik még 50-es éveik közepén is termékenyek, míg másokat már a negyedik X táján elérnek a változások. A legszembetűnőbb tünet, hogy megváltozik a menstruációs ciklus, azaz gyakoribbá vagy ritkábbá válik, később pedig teljesen megszűnik. Ezt kísérőjelenségként hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kíséri. Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak, súlyos esetben akár depresszió is felléphet. A változásokkal párhuzamosan lecsökken vagy akár meg is növekedhet a nemi étvágy, gyakori az inkontinencia is.

Mind mondanak a menopauzáról a szakértők?

Dr. Ács Nándor, a Magyar Menopauza Társaság megválasztott elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: „Az adatok azt mutatják, hogy évente Magyarországon is több százezer nő jut el életének változó szakaszába, amikor megjelennek nála a menopauza tünetei. A változó korban fellépő kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámokat, a levertséget, kedélyhullámzásokat meghaladóan súlyos betegségek is felléphetnek, a szervezetben beállt változások következtében: az ösztrogén lecsökkent szintje ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett pedig gyakori a csontritkulás is.” 

Foto:123rf.com

A magyar nők szükséges rosszként élik meg a változó kort

Bár a változó kor minden hölgyet elér előbb vagy utóbb, mindezek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos nagyon kevesen fordulnak a háziorvoshoz vagy a nőgyógyászhoz. Dr. Ács Nándor hozzátette: „A korábban létező menopauza központok mára nagyrészt megszűntek, így nincs szervezett kerete a változó korban lévő hölgyek kivizsgálásának. Emiatt valóban csak rajtuk múlik, hogy elmennek-e az orvoshoz. Én minden hölgynek azt javaslom, amikor eléri a változó kort és megjelennek nála a hormonváltozás okozta tünetek, mindenképpen menjen el orvoshoz. A változó korban érdemes elvégeztetni különböző szűrővizsgálatokat, vérvizsgálatot, mammográfiát, megelőzve ezzel a komolyabb problémák kialakulását. Ráadásul az egyéb tünetek is enyhíthetőek különböző módszerekkel.”

Hogyan enyhíthetőek a változó korral járó kellemetlenségek?

A változó kor kellemetlen tünetei, így a hőhullámok, levertség, kedélyingadozás néhány megfontolandó praktikával, egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással is enyhíthetőek. Az ártéri japán keserűfű kivonata pedig a kutatások szerint 75%-kal csökkenti a hőhullámokat és az izzadást egyaránt. A nemi szervek szárazsága is felléphet, ami külső ápolószerekkel is kezelhető.

Menopauza után sokan úgy gondolják, nem fognak többet találkozni hüvelyi vérzéssel. Azonban vannak olyan koros állapotok, betegségek, melyek során bizony előfordulhatnak kisebb-nagyobb vérzések.

Menopauza után vérzészavar – Mikor jelentkezhet?

Az alvásproblémáknál érdemes odafigyelni a zavartalan (hang- és fénymentes) körülmények megteremtésére és kerülni kell a nehéz ételeket közvetlenül lefekvés előtt. Természetesen a japán keserűfű kivonatának használata kiegészítendő rendszeres mozgással és relaxációs módszerekkel. Az északi féltekén honos növény a kontinentális és a szubtrópusi területeken egyaránt előfordul, gyönyörű világoszöld levelei miatt az épített kertek dísze lehet, bár a kertészek szerint az ártéri fajtáját szinte lehetetlen kezelni és kiirtani, ha már egyszer elültettük. A japánok és a kínaiak már évszázadok óta fogyasztják szárát és gyökereit, mert úgy vélik, hogy öregedésgátló hatással bír.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.