Miért kínoz állandó éhség?

Az éhségnek először az okát keressük meg!

Talán nem újdonság számunkra, hogy a cukros, lisztes dolgok nem szolgálnak hosszútávú energiával, vagyis hamar ismét éhesek leszünk, miután megesszük őket. De mi miatt érzünk éhséget állandóan? Több oka is lehet.

Munkahelyen, iskolában vagy otthon is gyakorta előfordul velünk, hogy járunk-kelünk, majd valamilyen étel után nyúlunk?

Állandó éhség gyötör?

Ne tegyük meg magunkkal azt, hogy folyton cukros italt, fánkot, péksüteményt majszolunk, mely kevés energiát biztosít és azt is csak átmenetileg – ellenben hizlal. A rostok, teljes kiőrlésű péksüteményből, zöldségekből, gyümölcsökből, dióból, halból és sovány fehérjéből – tojás, bab, grill csirke – nemcsak egészségesebbek, hanem hosszabb időre fel is töltenek.

De mi lehet az állandó éhség oka? Lássuk, mi válthatja ezt ki belőlünk.

1.Stressz: ha stressz ér minket, kezdetben az adrenalin hormon elveszi az étvágyat. Ám ha a stressz hosszan fennáll, a kortizol szintje emelkedik – vagyis bármit megennénk, ami szemünk elé kerül. Kezeljük a stresszt, mert ha elmúlik, az étvágy is normalizálódik.

2.Szomjasak vagyunk: olykor, ha állandó éhséget érzünk, valószínűleg dehidratáltak vagyunk. Tehát előbb igyunk – s ha még mindig éhség gyötör, kapjunk be valamit. Viszont a víz miatt eleve kevesebbet fogunk enni.

3.Vércukor szintünk emelkedik: édesség vagy keményítő tartalmú szénhidrát evés esetén – fánk, péksütemény, üdítő – egyszerre túl sok cukor kerül a testbe. A szervezet inzulin hormont szabadít fel, amely segít a sejteknek a működésben vagy későbbre tárolódik. Ez a cukormennyiség ugyanakkor arra készteti a testet, hogy több inzulint termeljen, mint amennyire szükség van. Ez csökkentheti a vércukorszintet és éhessé tesz minket.

4.Cukorbetegek lehetünk: az állandó éhség bizony diabéteszre is utalhat. A szervezet azt gondolja, hogy több energiára van szüksége. A valódi gond viszont az, hogy problémánk van az étel energiává alakításával. A Polyphagia az extrém éhség orvosi neve, s ez a cukorbetegség tünete lehet. Valószínűleg többet járunk vizelni, fogyunk és fáradtabbnak is érezzük magunkat. E tünetek esetén egyeztessünk orvosunkkal!

5.Alacsony vércukor szint: ez a hipoglikémia, ami azt jelenti, nincs elég energiánk, vagy glükóz a vérünkben, s emiatt fáradtak, gyengék, szédülősek vagyunk. Ez megtörténhet akkor is, ha nem ettünk több órája. A tünetek esetén orvosunk javasolhatja, hogy tartsuk szem előtt vércukorszintünket s együnk valami szénhidrátot, ha alacsony. Kicsit többet kell ennünk vagy gyógyszerre lehet szükségünk, hogy ez a vércukor-esés ne forduljon elő.

6.Terhesség: a várandósság első pár hetében állandó éhség gyötörheti a kismamát. Új élelmiszereket is kívánhat, melyeket azelőtt nem. Hogy valóban ez-e az oka az éhségérzetnek, azt egyszerű terhességi teszt is kiderítheti.

7.Túl gyorsan eszünk: ha ezt tesszük, testünknek nincs elég ideje telítettnek érezni magát. A lassú evés sokkal kielégítőbb és kevesebbet is fogyasztunk így. Kisebb falatokkal, azok alaposabb megrágásával jobban járunk.

8.Ételünk nem kielégítő: egyes ételek jobban telítenek, mint mások, bár ugyanannyi bennük a kalória. Például a pirított burgonya sokkal telítőbb, mint a sültkrumpli.

9.Valami finomat láttunk vagy szagoltunk: az állandó éhségnek ilyen oka is lehet – elég, ha egy reklám a szemünk elé kerül. Ha tudatosítjuk magunkban azt, hogy ezt csak a hirdetés miatt érezzük, nem fogunk feleslegesen enni.

10.Érzelmi evés: jellemző, hogy amikor nem érezzük jól magunkat, „komfort ételekkel” igyekszünk javítani a helyzeten. Ha állandó éhség gyötör emiatt, tegyünk valamit, amit élvezünk – ahelyett, hogy étellel kárpótoljuk magunkat.

11.Pajzsmirigy túlműködés: ez az egészségügyi állapot fáradtsághoz, idegességhez, hangulatingadozáshoz vezet. Konzultáljunk orvosunkkal e tünetek esetén, mert ez is okozhat állandó éhséget.

12.Gyógyszer: bizonyos készítmények hatással vannak az étvágyra. A depresszióra, hangulati zavarra valók például, de ilyenek az antihisztaminok, kortikoszteroidok, antipszichotikumok is. Ha ez előfordul, kérjük meg orvosunkat, hogy esetleg írjon fel mást.

 

13.Nem alszunk eleget: az alváshiány megváltoztathatja az éhséghormonok – leptin és ghrelin – szintjét és több ételre vágyunk. Ráadásul kalóriadúsabbakra. Figyeljünk hát oda a megfelelő pihenésre!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.