Miért jó az ugrálókötél edzés?- videóval

Az ugrálókötél népszerűsége és első használata gyakorlatilag a gyerekkorunkba vezethető vissza, csakúgy ahogy a hulahopp karika kipróbálása. Vannak, akik egészen művészi szintre fejlesztik, különböző formációk, figurák elvégzésével, annyira komoly táborral bír, hogy elég hosszú ideje már versenysporttá nőtte ki magát. 

Ugrálókötél mindenkinek!

A Wikipedia cikke szerint az ugrálókötél régi keletű eszköz,  az ókori egyiptomiak és a ausztrál őslakosok is használták gyermek- és közösségi játékok során. Az 1950-es évektől a városokban élő gyerekek körében lett igen népszerű kis helyigénye miatt. A 70-es évek fitneszmozgalmával ez a népszerűség tovább nőtt.

Az ugrálókötél edzés rendkívül hatékony mozgásforma, rengeteg izomcsoportot megmozgat. Segíti a fogyást, növeli az állóképességet, a koordinációs készséget, sportolók gyakran használnak ugrókötelet erőnléti edzéseik során. Előnye, hogy otthon is végezhető, de szinte bárhol, ahol nyugodtan ugrálhatunk 35-45 percet. Nem igényel extra helyet, felszerelést, vagy edzőt. Kíméli az izületeket, megdolgoztatja, a lábakat, a hátat, a hasizmokat, átmozgatja a váll és karizmokat. Javítja a ritmusérzéket Sok edző a futás helyettesítésére is használja. Kiváló aerob edzés, erősíti a szív,- és érrendszert.

ugralokotel

Íme egy minta edzés, természetesen bemelegítő gyakorlatokat követően:

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz