Miért gyakori a gyermekeknél a fülfertőzés?

Ha gyakorta vagyunk a társaságukban, valóban úgy tűnhet, hogy a lurkók időről-időre felbukkanó fülfertőzése véget nem érő probléma. De mi is ez pontosan és miért kap a gyerek fülfertőzést?

Nem könnyű, amikor csemeténk valamilyen egészségügyi gonddal küzd. A gyerek fülfertőzés igen gyakori probléma, három megfázásos esetből kétszer biztosan kialakul. A lurkók sokkal fogékonyabbak a fertőzésre, mert még nem teljes méretű fülük nem vezeti olyan jól a folyadékot, mint egy felnőtté. A gyerekek immunrendszere is éretlenebb, ez szintén növeli a probléma jelentkezésének esélyét.

A gyerek fülfertőzésnek három típusa van, aszerint, hogy hol alakul ki. A belső fülben, a középfülben vagy annak külső részén – s mindegyiknek más tünetei lehetnek.

1.Az úszó fül, vagyis külső fül fertőzés

Az elnevezés onnan ered, hogy a probléma leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a füljárat nedves marad hosszabb időre, s lehetővé teszi, hogy baktériumok szaporodjanak el benne.

A hallójáratot takaró bőr, valamint a fül külső része védelmet adnak a baktériumok és a gombák ellen, de ha a bőr sérül, behatolnak a fülbe és fülfertőzést okozhatnak. Akkor is kialakulhat, ha túl sok a nedvesség a hallójáratban, esetleg valamivel túlságosan belenyúltunk a fülbe. Az úszás és a zuhanyzás savas környezetet okoz a hallójáratban, s a baktériumok könnyebben elszaporodnak benne. Gondot okozhat az is, ha olyan vegyi kémiai anyag jut a hallójáratba, amely irritálja azt és a bőr sérülhet.

Az úszó fül elég fájdalmas tüneteket produkál, s 1-2 nappal azután kezdődnek, hogy uszodában járt a gyermek, vagy megsérült valamitől a fül. Érintésre különösen fáj, de rágás közben is érzékeny. A gyerek fülfertőzésnél a fülfájdalom mellett a hallójárat viszket, bepirosodik a fül külső része, gennyedzés alakul ki vagy váladékozás, hallásprobléma lép fel és fülcsengés, a fület nehéznek érezzük, az arcon, a nyakon is jelentkezhet fájdalom, valamint megduzzadnak a nyirokcsomók. Ezt a gyerek fülfertőzést az úszás kerülésével, vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítóval és esetleg antibiotikummal kezelik. Az orvos egyéb gyógyszert is felírhat.

Otthoni gyógyírnek számít a fül melegítése, valamint a fehérecetes öblítés. Ezekkel vissza lehet állítani a hallójárat természetes pH-értékét és csökkenthető a duzzanat is.

2. Középfül fertőzés

A másik legsűrűbben előforduló gyerek fülfertőzés, melyet baktériumok és vírusok váltanak ki. Egy felső légúti fertőzés vagy allergia miatt duzzanat alakul ki, s ez blokkolhatja az ún. Eustach-csöveket – melyek a középfület a torokkal kötik össze – ez pedig gátolja, hogy a levegő elérje a középfület. A vákuum az orrból jövő váladékot így könnyen a középfülbe juttatja. A csövek megdagadnak és a folyadék nem tud elfolyni, s már ki is alakul a baktériumok, vírusok számára tökéletes hely.

Otoszkóppal meg lehet nézni, vajon a dobhártya rendesen vibrál-e, ha ugyanis folyadék van a középfülben, akkor ez zavart szenved.

fultisztito palcika

E gyerek fülfertőzés tünetei 2-7 napon át állnak fenn, azután, hogy beteg lett a lurkó. A fülfájdalom mellett láz léphet fel, a fülből sárgás és véres váladék jöhet, hányás, étvágytalanság, ingerlékeny viselkedés, alvásproblémák jellemzőek.

A probléma kezelése a fájdalomcsillapításra fókuszál. A vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók, mint az ibuprofen és acetaminofen használatosak. Aszpirint gyereknek nem adhatunk. A középfül fertőzésre az orvos antikbiotikumot is felírhat. Amennyiben ismétlődik a gond, hosszabb távú antibiotikumos kezelés sem kizárt. Sokszor jelent megoldást a mandulák eltávolítása vagy az orrpolip megszüntetése.

3. Belső fül fertőzés (Labyrinthitis)

A fül belsejében kialakuló gyulladásról van szó, amely akkor jelentkezik, ha az egyensúlyt kontrolláló belső fül megduzzad. Légúti megbetegedés, vírusos és bakteriális fülfertőzések esetén ez megtörténhet. A belső fül fertőzésének tünetei szinte azonnal jelentkeznek, s intenzíven fennállhatnak napokon át. Szédülést, hányingert, hallásproblémát, fülcsengést okoznak, de a problémából adódóan nehezen fókuszálnak a szemek és mozgás hatására szédülés tapasztalható.

A kezelést a tünetek kezelése foglalja magába. Orvos által felírt vagy vény nélkül kapható gyógyszerek, antihisztaminok, nyugtatók, kortikoszteroidok. Antibiotikumot aktív fertőzés esetén írnak fel. Érdemes azonban a belső fül problémája idején kerülni a gyors mozdulatokat, az erős fényeket, villogást és jobb, ha tompa fények mellett vagy sötétben pihen az ember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php