Miért fontos már tinédzser kortól nőgyógyászati vizsgálatra járni?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem csak akkor kell nőgyógyászati vizsgálatra menni, amikor tünetek jelentkeznek, és feltételezhetjük, hogy valami baj van.

Már a szexuális élet megkezdése előtt, tinédzser korban javasolják a szakorvosok a konzultációt, a fiatal lányokat időben hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy ne hanyagolják el a vizsgálatokat, és évente keressék fel nőgyógyászukat” – javasolja Dr. Melczer Zsolt, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza.

Ha nőgyógyászati vizsgálatról beszélünk, akkor rendszerint a méhnyakrák-szűrést értjük alatta, de manapság többször hívjuk méhnyak-szűrésnek is. Vannak olyan tévhitek a laikus emberek közt, hogy a vizsgálaton komplex nőgyógyászati szűrést végzünk, de ez nincs így, a méhnyakrákon és az emlőrákon kívül más daganatos betegséget (pl. méhtest- vagy petefészekrákot) nem tudnak az orvosok így felfedezni, és ez nem csak itthon, hanem sajnos világszerte így van. Mikor ultrahangot készít a nőgyógyász, az önmagában nem szűrővizsgálat, hanem egy diagnosztikai lépés, ami a vizsgálat része” – mondja Dr. Melczer Zsolt.

Fotó: 123rf.com

A nőgyógyászati vizsgálat része a nemi szervek megtekintése és vizsgálata, a méhnyak-szűrés, és az emlők ellenőrzése.

Ezt a komplex vizsgálatot elegendő évente egyszer megismételni. Ha egy nő évente egyszer vesz egy nagy levegőt, elmegy nőgyógyászhoz, leküzdi a félelmeit, az bőven elegendő. Nagyon változó, hogy milyen gyakorisággal jönnek vizsgálatra a nők, a befolyásoló tényező általában az, hogy mennyire tartanak a méhnyakráktól. Sajnos nagyon sok olyan cikk van az interneten, amiben valótlanságok szerepelnek, és jócskán vannak olyanok, akik elolvassák, megijednek, és elkezdenek pánikolni” – teszi hozzá a szakember.

Magyarországon évente nagyjából egymillió szűrővizsgálatot végeznek a szakorvosok, de ezek egy része megismételt szűrővizsgálat, tehát egy személytől van, aki évente kétszer-háromszor is elmegy.

Hozzáteszem, hogy ha valakinél találnak egy HPV fertőzést, akkor a nemzetközi irányelveknek megfelelően félévente vissza kell hívni. Erre azért van szükség, mert mikor kenetet veszünk, nem tudhatjuk, hogy az elején, a közepén, vagy a végén tart-e a páciens a fertőzésnek” – mondja a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza.

A fiatal lányok gondjai általában vérzészavarok, rendszertelen vagy görcsös menstruáció és az édesanyjukkal érkeznek. Mivel a nagy többség szűz, tanácsadás, beszélgetés zajlik, elmondhatják a problémákat, és javaslatot is kapnak esetleges későbbi fogamzásgátlással kapcsolatban. A tinédzser ambulancián rendes vizsgálatot is végzünk azoknál, akik már élnek szexuális életet. Tapasztalatból mondhatom, hogy sokkal természetesebb ez a szűrés azoknál a fiataloknál, akik voltak már tanácsadáson korábban, a tinédzsereket hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy ez is része legyen az egészségtudatos életüknek” hangsúlyozza Dr. Melczer, aki szerint fontos, hogy már tinédzser korban eljussanak a lányok a nőgyógyászhoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Pistike

    én személy szerint azért tartanám fontosnak, hogy tinédzserek nőgyógyászati vizsgálatokra járjanak, mert biztos sok jó puncit lehet ott látni, ha meg meg is lehet vizsgálni őket, az már felér egy szakmai gyakorlattal

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.