Miért fáj az izmom, ha rendszeresen sportolok?

A komolyabban sportolókat olykor nem kerüli el a kellemetlenség: izommerevség, izomfájdalom tör rájuk, az izomláz még a legkevesebb.

Mi okozza az izomfájdalmat, és mi ilyenkor a teendő?

Akik rendszeresen sportolnak, joggal gondolják azt, hogy az egészségük, fittségük, állóképességük érdekében minden megtesznek, ám rajtuk is gyakran kifog nemcsak az izomláz, hanem az edzés után fellépő izommerevség, sőt izomfájdalom.

Az izmok fájdalma ráadásul nem jelentkezik rögtön – eltelik gyakran egy teljes nap is az edzést követően, amikor az ember észreveszi, hogy nem tud úgy mozogni, mint egyébként. Majd 48-72 óra elteltével a fájdalom nemhogy csökkenne, de inkább erősödni látszik – különösen, ha valamilyen új edzésprogramot próbáltunk ki, változtattunk az edzésterven vagy növeltük a terhelést. Ha korábban nem alkalmaztunk valamiféle mozgást, az szintén vezethet a problémához.

Mi okozza az izomfájdalmat, és mi ilyenkor a teendő?

Ez az izomfájdalom nem egyezik meg azzal, melyet az edzés közben érzünk, például a feszüléssel, a fáradtsággal, erőlködéssel, ahogyan nem okozza a duzzanat, a dagadás vagy egyéb sérülés sem.

A probléma neve DOMS, az angol delayed onset of muscle soreness rövidítése. Jelentése tulajdonképpen késleltetett izomfájdalom, mely leginkább az edzést követő első 2 napban okoz gondokat.

lábfájás_izomcsomók

Az okát több kutatás is próbálta már kideríteni. Egy 1992-es vizsgálat szerint az izmokban keletkező akut gyulladás illetve ödéma a fájdalom nyitja. Ebben az esetben a probléma orvosolható gyulladáscsökkentőkkel, melyben nincs szteroid. Hatékonyságuk azonban nem volt egyértelmű a DOMS esetében. Ugyanígy a fizioterápia sem vált be teljes biztonsággal. Próbálkoztak a panaszok kezelésében pulzáló ultrahang terápiával is, szintén változó sikerrel.

Egy biztos, szakemberek szerint azoknál, akiknél fellép a késleltetett izomfájdalom, felére is csökkenthet az izomerő, és a probléma akár két hétig is fennállhat. Korábban kímélő nyújtással igyekeztek orvosolni a gondot a DOMS miatt szenvedők, de egy 2015-ös tanulmány szerint ez nem visz előrébb a gyors felépülésben.

Száz százalékosan semmi sem ad tökéletes gyógyírt, de amit a szakemberek ajánlani tudnak: hosszabb ideig tartó nyújtással, edzés utáni lazítással, levezetéssel megelőzhetjük a késleltetett izomfájdalmat. Melegítsünk be alaposan a legközelebbi edzés előtt.

Úgynevezett kompressziós kötéssel is segíthetünk a DOMS problémán. Ennek lényege, hogy mivel az izomfájdalom a szövetek mikrosérülése miatt alakul ki, az izomsejtek közt megnő a nyomás, ingert létrehozva a fájdalomérző receptorokban. Ha azonban összenyomjuk a fájdalmas területet – ez a kompresszió -, a panaszok enyhülnek. A kötést akár 5 napig is viselhetjük, hogy jobban érezzük magunkat. A teljesítmény sem fog csökkenni.

Segíthet az izomfájdalmon a szakszerű sportmasszázs is. Gyorsítja a vér-és a nyirokkeringést, a szövetek közt felgyülemlett folyadékot szétoszlatja, ezért hatékony a tünetek csökkentésében. Hatékony lehet a jeges fürdő vagy a hideg-meleg váltott zuhany. Lazítsunk jógával.

Érdemes több módszert kipróbálni, mert egyénenként változó, hogy kinek mi válik be igazán az izomfájdalom enyhítésében. Ha kihagyjuk pár napig az edzést, kerüljük a megerőltető, fájdalmat okozó mozdulatokat, hagyjuk magunkat “felépülni”, a probléma 3-7 napon belül elmúlhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.