Mi történik, ha rendellenes a koleszterinszint? – 1.rész

A koleszterint többnyire a zsíros ételekkel azonosítjuk – ám ennek a viaszhoz hasonló anyagnak a többségét saját szervezetünk termeli. A vérben keringő koleszterin 75 százalékát a máj állítja elő, 25 százalékát élelmiszerekből szerezzük be. Normális szinten a koleszterin fontos szerepet játszik a sejtek munkájában. Csakhogy sok embernél a koleszterinszint meghaladja a megfelelő értéket. Mit eredményez ez?

Noha a koleszterinnek fontos feladata van szervezetünkben, mert részt vesz a sejtek munkájában, sajnos az emberek jó részénél jóval magasabb a koleszterinszint, mint ami normálisnak számít.

A magas koleszterinszint nem okoz tüneteket – ám ennek ellenére károsodást vált ki a testben. Idővel, ha túl sok van belőle, az artériákban plakkot épít. Ez az ún. ateroszklerózis, mely állapot szűkíti a vér áramlásának helyét, s végül szívbetegséget okozhat. A magas koleszterintszintet szerencsére nem nehéz azonosítani – s számos módszer van arra, hogy lejjebb vigyük.

A koleszterinszint tesztelése

A 20 évesnél idősebb embereknél már érdemes a koleszterintszintet ellenőrizni, legalább 4-6 évenként. Ez egyszerű vérteszttel történik, s a koleszterin különböző formáit detektálja, melyek a vérben keringenek – miután 9-12 órán át nem ettünk. Az eredmény kimutatja a „rossz” és a „jó” koleszterin szintjét is.

Rossz és jó koleszterin

A vérben levő koleszterint fehérjék hordozzák, ezek az alacsony sűrűségű lipoproteinek – LDL-ek, s ezeket nevezik rossz koleszterinnek, ugyanis más anyagokkal társulva az artériák eltömődését okozhatják. Ha telített zsírokban gazdag ételeket eszünk és sok transzzsírt, az LDL koleszterin szintjét növeljük. Legtöbb embernél a 100 alatti LDL-szint egészséges, de a szívbetegeknek ennél is alacsonyabban kell ezt tartaniuk.

A vér koleszterinszintjének egyharmadát magas sűrűségű lipoproteinek (HDL) alkotják, ezeket hívják jó koleszterinnek, mert segítenek eltávolítani a rossz koleszterint, s megelőzni az artériák blokkolását. Minél magasabb a HDL koleszterinszintünk, annál jobb. Akinek kevés van belőle, nagyobb eséllyel lesz szívbeteg. Egészséges zsírokkal, így olívaolajjal például, remekül emelhetjük a jó koleszterin szintjét.

koleszterin

Mik a trigliceridek?

Szervezetünk a felesleges kalóriát, cukrot, alkoholt trigliceriddé alakítja, a zsír egy fajtájává, mely a vérben kering és a zsírsejtekben tárolódik. A túlsúlyos, inaktív emberek, a dohányosok vagy súlyos italosok magas triglicerid-szinttel bírnak – s azok is, akik túl sok szénhidrátot fogyasztanak. Ha a trigliceridszint 150-nél magasabb, nő a metabolikus szindróma kockázata, melyet a szívbetegséghez és a diabéteszhez kötnek az orvosok.

A teljes koleszterint úgy állapítják meg, milyen az LDL, HDL és VLDL (a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) kombinációja a véráramban. A VLDL a rossz koleszterin előfutára. A legtöbb esetben a 200 alatti teljes koleszterinszint egészségesnek mondható. Akiknél azonban magasabb szintet mérnek, azoknál a szívbetegség kifejlődésének esélye jóval nagyobb.

A koleszterin arány

Ahhoz, hogy a koleszterinarányunkat kiszámoljuk, a teljes koleszterint el kell különíteni a HDL koleszterin szintjétől.  Ha a teljes szám 200, egy 50-es HDL-pontszámmal elosztva 4 az egyhez. Ezt az arányt érdemes fenntartani. Minél kisebb az arány, annál jobb. Mindez igen hasznos a szívbetegség kockázatának megállapításában. Az orvosok általában a teljes koleszterinszintet nézik, valamint a HDL-t és az LDL-t ahhoz, hogy megfelelő kezelést ajánlhassanak.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php