Mi öröklődik apai ágon? Az elhízás!

Egereknél már bizonyították, hogy nemcsak a hajlam, de maga az elhízás is öröklődik apai ágon.

Szerzett tulajdonságok öröklődhetnek?! Ausztrál kutatók nem kevesebbet állítanak, minthogy egereknél a felnőtt hím egyedek elhízása a következő generációkban is könnyedén megismétlődik.

A sydneyi Victor Chang Intézet és Garvan Intézet közös kutatása igazolta, hogy a megtermékenyítéskor éppen túlsúlyos hím egerek jelentősen emelték a következő alom egyedeinél az anyagcserezavarok kockázatát.

„Eddig úgy véltük, hogy egy csecsemő egészségéről leginkább az anyja tehet azzal, hogy egészségesen táplálkozik a terhesség alatt. Az apák egészségét nemigen vizsgáltuk. Az egérkísérletek most felvetették, hogy ezt a szempontot is érdemes lenne figyelembe venni” – fejtette ki Catherine Suter, a Victor Chang Intézet professzora.

IR

A kutatók három nemzedéken át figyelték az elhízás jeleit. Az elhízott hím egerek utódainál első pillantásra egészséges anyagcserével találkoztunk. Amikor azonban zsíros-cukros ételeket kezdtek nekik adni, drámai hirtelenséggel reagáltak rá, és különféle veszélyes állapotokat produkáltak. Májuk elzsírosodott, inzulin- és vércukorszintjük a cukorbetegséget megelőző értékeket produkált.

A szakemberek legnagyobb ámulatára a következő generáció hím egyedei még nagyobb bajban voltak. A hízékonyságot ráadásul akkor is megfigyelték náluk, ha apáik (a köztes nemzedék) egész életükben normálisan táplálkoztak.

Ausztráliában az elhízás óriási probléma; a 23 milliós lakosság több mint fele, 14 millió ember túlsúlyos vagy kövér. A kutatók szerint bár embereken még nem vizsgálták a jelenséget, érdemes lenne már most tájékoztatni a lakosságot az öröklődő elhízás veszélyeiről.

Forrás: Hirado