Mi okozhat éjszakai köhögést?

A fekvő helyzetben jelentkező köhögés gyakori panasz, ami miatt sokan nem tudják kipihenni magukat. Az elalvást is megnehezítő, vagy éjszakai ébredést okozó köhögésnek több oka is lehet. Elég lehet néhány apró változtatás is, hogy megszabaduljunk tőle, olykor azonban orvosi kezelés szükséges.

Túlzott gyomorsav termelődés

Reflux esetén, fekvő helyzetben a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe, vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő. A panaszokat megelőzhetjük, ha vacsorára könnyű ételeket fogyasztunk és lefekvés előtt pár órával már nem étkezünk. Hasznos lehet még az ágy, fej alatti részének megemelése is.

Garatfali váladékcsorgás

“Légúti fertőzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás: az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget. Ilyen esetben csak a garati váladékcsorgást kiváltó ok kezelésével lehet megszüntetni a panaszokat” – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás segíthet kizárni az orrpolip, orrsövényferdülés, allergiás nátha lehetőségét is.

Beltéri allergének

Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is, ilyen esetben leggyakrabban háziporatka, vagy a lakásban tartott háziállat által okozott tünetekre gondolunk. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a háziporatkák az emberről lehullott, elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, ezért legnagyobb számban az ágynemű, párnák környékén fordulnak elő. Allergia esetén légúti tüneteket, főként köhögést és orrdugulást okoznak, de előfordulhatnak a tartós érintkezés miatt bőrtünetek, kiütések is. Az allergia vizsgálattal kimutatható, allergénmentes ágynemű használatával és gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők az általa okozott tünetek.

Asztma

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó krónikus betegség, melynek kezdeti tünetei közé tartozik az elhúzódó köhögés is. Tartósan fennálló éjszakai köhögés esetén, különösen ha egyéb, asztmára utaló tünetek is jelentkeznek – fizikai terhelés, pollenek, dohányfüst hatására kialakuló köhögés, nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom – légzésfunkciós vizsgálat elvégzése is javasolt.

tbc

Gyógyszerek

A rendszeresen szedett gyógyszerek több módon is közrejátszhatnak az éjszakai köhögés megjelenésében. Egyes készítmények az egyéb, köhögésre hajlamosító betegségek tüneteit felerősíthetik, például a gyomorsav termelődést fokozó mellékhatásukkal. Vannak azonban olyan készítmények, amelyek szedése önmagában is köhögést okoz, ilyenek péládul az ACE-gátlók – a vérnyomáscsökkentők egy csoportja. Ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről.

Túl száraz levegő

Ha a levegő páratartalma túl magas, az kedvez a lakáson belüli allergének – penészgomba, háziporatka – megjelenésének. A túl száraz levegő sem egészséges azonban, ugyanis irritálhatja a nyálkahártyát, ami köhögést okozhat. Az ideális páratartalom 40-60 százalék között található, ha ennél alacsonyabb, akkor érdemes párásító készüléket beszerezni, a szobában teregetni, nyitott ablaknál aludni – ha az időjárás engedi.

Mikor forduljon orvoshoz?

A köhögés bizonyos esetekben súlyosabb betegségek – bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák, vagy asztma – kezdeti tünete is lehet, így jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal – vagy ha egyéb tünet, például magas láz is társul mellé – mindenképp forduljunk orvoshoz.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.