Mi köze a koffeinnek a szem fáradtságához?

Nemcsak a lábak érzik meg a biciklizést – szemfáradtság is jelentkezhet, előidézheti ez az edzésforma – állítja egy új tanulmány. De ne szálljunk még le a kerékpárról.

Az is kiderült, hogy a kávéivás megelőzheti a szem fáradtságának kialakulását!

Különös összefüggésre jött rá egy Új-Zélandi kutatócsoport. A tanulmány vezetője, Dr. Nicholas Gant, az Aucklandi Egyetemről, kollégáival a közelmúltban prezentálta a Scientific Reports szaklapban megjelent felfedezéseket.

Tanulmányukban azt magyarázzák meg, miként csökkenti az intenzív mozgás a központi idegrendszer képességét az izomműködésre, ún. „központi fáradtságot” idézve elő, s mellette szemfáradtságot.

A hosszas biciklizés például okozhat ilyet – s normális esetben nem a szem fáradtságát érezzük, hanem a lábakét. Ám miközben ismert, hogy a központi fáradtság a végtagok mozgását is befolyásolja, Dr. Gant és kollégái szerint nem világos, vajon más motoros rendszereket is érint-e, így a szemmozgásban résztvevőket.

kávé5

Hogy erre rájöjjenek, a kutatócsoport 11 edzett biciklistát kért meg, hogy hajtsa a szobabiciklit 3 órán át. A résztvevők egy része fogyasztott kávét ez idő alatt – 2 csészényit -, a többiek koffeinmentes változatot kaptak.

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a koffein közvetlenül növeli bizonyos neurotranszmitterek aktivitását. (A neurotranszmitterek olyan anyagok, amelyek az agy sejtjei között küldenek jeleket). Rámutatnak arra, hogy előző tanulmányok is sejtették: a neurotranszmitterek romló aktivitása lehet a felelős ezért a központi fáradtságérzetért.

Amikor az alanyok befejezték a biciklizést, a kutatók tesztelték a szemmozgásukat egy erre kialakított rendszer segítségével.

A koffein visszaállította a csökkent szemmozgást

Meglepő dolgot tapasztaltak: a megerőltető testmozgás valóban neurotranszmitter-egyensúlytalanságot okozott, amely lelassította a gyors szemmozgást. Különös módon, az agy azon területei, melyek vizuális információt gyártanak, ellenállóbbak a fáradtsággal szemben. Ezek azok az utak, melyek kontrollálják a szemmozgásokat, s a leggyengébb pontnak tűnnek.

kave

A felfedezések igen fontosak, mivel szemünknek gyorsan kell mozognia, hogy új információkat gyűjtsön be – s a kávéivók számára van remény, ugyanis ez a látásromlás megelőzhető a koffein fogyasztásával – mondta el Dr. Gant a szemfáradtság kapcsán.

A kutatók felfedezték ugyanis, hogy azoknál a biciklizőknél, akik ittak koffeines italokat, visszaállt a neurotranszmitter egyensúly, s ezzel javult a gyors szemmozgás is. Azoknál viszont, akik csak placebót kaptak, ez nem volt megfigyelhető.

Ez az első tanulmány, mely a szemmozgás károsodott kontrollját mutatja egy kimerítő edzést követően. A csontváz motoros rendszerének hosszútávú használata befolyásolja a szemmozgató rendszer működését, a központi fáradtságban is lehetséges szerepet játszva.

A koffein pedig képes arra, hogy ezt a hatást ellensúlyozza, ami azt sugallja, hogy a központi fáradtság valószínűleg egy vagy több serkentő és gátló neurotranszmitter egyensúlyának felborulásával függ össze.

A kutatók most arra kíváncsiak, vajon a pszichiátriai gyógyszerek – amelyek azért „dolgoznak”, hogy visszaállítsák a neurotranszmitter szinteket – hatékonyak lehetnek a fáradtság kezelésében, amelyet egy megerőltető edzés okoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.