Mi az a HOMA index, és hogy kapcsolódik az IR-hez?

Az inzulinrezisztencia diagnózisához szükség van a terheléses glükóz és inzulin szintek mellet az ún. HOMA index-re is. EZ utóbbi azonban sokaknál némi fejtörést okoz, ugyanis egyedül a kapott értékből még nem lehet egyértelműen következtetni az IR fennállására. A témáról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Mi az a HOMA index?

Amennyiben valakinél felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, úgy szükséges ellenőriztetni a terheléses vércukor és inzulin értékeit. A labor eredményeket tartalmazó leleten ezek mellett fellelhető az ún. HOMA index is. (Megállapításához az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel). Az érték alapján megállapítható az IR gyanúja, hiszen 2 felett már mindenképp fellelhető a hajlam, ám a diagnózishoz kevés (általában 4 felett mondják ki az IR-t).

“Hogy miért nem elég egyedül a HOMA index-et nézni? Ennek magyarázata, hogy ez csupán az éhomi glükóz és inzulin szintet nézi, a terheléses értékeket nem. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy az illetőnek a referencia tartományon belül van a HOMA index értéke, mégis fennáll nála az inzulinrezisztencia. De ennek ellenkezője is igaz, vagyis ha valakinél 2 feletti, az még nem jelenti a kóros állapot meglétét” – magyarázza dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Mégis mi kell az IR diagnózisának felállításához?

Az inzulinrezisztencia diagnózisához több tényezőt is figyelembe kell venni. Fontos szerepe van ugyanis a laborértékek mellett a fennálló tüneteknek is, így azokon semmiképp sem szabad átsiklani. A diagnózishoz tehát szükség van az éhomi, a 60 és a 90 perces vércukor és inzulin értékekre, a HOMA index-re és a tünetekre is. Ezek alapján mondható ki egyértelműen az IR megléte.

inzulinrezisztencia

Az IR gyakori tünetei

  • menstruációs zavar
  • meddőség
  • fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken
  • hajhullás
  • zsíros, pattanásos bőr
  • túlsúly (elsősorban hasi elhízás)
  • fáradékonyság

Életmódváltás és gyógyszer kell a gyógyuláshoz

Az inzulinrezisztencia kezelésében nagy szerepet játszik a személyre szabott diéta és mozgásprogram, ezért a beteg lehetőleg vegye igénybe dietetikus és személyi edző segítségét is– főleg a kezdeti időszakban, amíg elsajátíthatja a számára ideális táplálkozást és edzést. Emellett orvosi javallatra bizonyos ideig gyógyszeres terápiára is szükség lehet, mellyel növelhető a sejtek inzulin érzékenysége. Amennyiben a paciens az előírásokat betartja, úgy nem csak az állapottal együtt járó kellemetlen tünetektől szabadulhat meg, de a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is megelőzheti.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.