Mi az a szomnifóbia?

Rettegés az alvásidőtől? Leginkább a gyerekek nem akarnak aludni menni, de felnőttek között is vannak, akik nem várják az éjszakákat. Vajon miért? Mi pontosan a szomnifóbia?

A szomnifóbia, vagy hipnofóbia egyazon betegség furcsa elnevezése

Összefoglaló kifejezés azok számára, akik az alvástól rettegnek. A betegség meglehetősen ritkán alakul ki, és bár a pontos okát nem lehet tudni, többnyire pszichológiai gondokra vezethetőek vissza ezek az alvási zavarok.

Mitől alakul ki?

Azoknál az embereknél, akik alvásból ébredve éltek át traumatikus élményt, esetleg szenvedtek balesetet, nagyobb eséllyel alakul ki a szomnifóbia. Ha az autó karambolozik, mialatt ők alszanak, vagy figyelmetlenség – például az el nem oltott cigaretta – miatt lángoló lakásban és füstben térnek magukhoz, sokan képtelenek lesznek megbirkózni az alvással járó kontrollvesztéssel.

Tünetei

Az alváshoz kapcsolódó rendellenesség jelei többek között a gyors légzés, zavarodott viselkedés, pánikfélelem kialakulása, mellyel együtt jelentkezik a kóros álmatlanság. Mindez kiegészülhet a szabálytalan szívveréssel, szájszárassággal, hányingerrel, valamint az alváshiány miatt fellépő fáradsággal és álmossággal. A fizikai tünetek mellett lelkileg is egyre súlyosabb állapotba kerül a szomnifóbiában szenvedő.

alvaszavar7

Kezelési lehetőségek

Amennyiben nem tisztázott, mielőbb fel kell deríteni, mi okozza az alvástól való félelmet! Ehhez azonban szakember segítségére, és rendszeres terápiás kezelésre van szükség. Mivel a betegség fokozatosan válhat egyre súlyosabbá, ezért mielőbb orvoshoz kell fordulnia a betegnek, ha a tünetek jelentkeznek.

Gyógyszeres kezelés

A probléma gyökerének felkutatása mellett, megszokott a gyógyszeres kezelés is, melyek a fizikai tüneteket képesek megszüntetni. Normalizálják a légzést, a szívverést, és a hirtelen kialakuló pánikrohamokat. Ennek ellenére, amíg a szorongás érzése nem szűnik meg az alvásra gondolva, a beteg nincs túl a nehezén, és gyógyultnak sem lehet nyilvánítani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.