Mi állhat a hajhullásom mögött? – 2.rész

Hajunk nagyon sokat elárul rólunk – ha pedig hullani kezd, annak nyomós oka van. A hajhullás hátterében állhat betegség, ásványi anyag- vagy vitaminhiány. S nemcsak a férfiakat érinti ez a komoly probléma.

A hölgyek éppúgy veszíthetnek tincseikből, mint a férfiak. A hajhullás mögött pedig számos ok meghúzódhat, s nem csupán a túlzásba vitt hajformázásra kell gondolni. A vékonyodás a fej egész területén tapasztalható, a koponya közepe táján pedig egyre nagyobb folt éktelenkedhet. A nőknél hajhullásnál egyedül a halánték kopaszodása nem jellemző.

De vajon milyen okok állhatnak a hajhullás mögött?

Cikkünk első részében az első hat okról esett szó. Jöjjön a többi is.

7.Drasztikus diéta: nemcsak kilókat veszíthetünk vele, hanem tincseket is. Ha valaki több mint 6 kilót dob le rövid idő alatt, a haja is ritkulni kezdhet. Ám emiatt nem kell aggódni, ugyanis ha egészségesen táplálkozunk, visszanő. Hajhullásra akkor is lehet számítani, ha túl sok A-vitamint viszünk szervezetünkbe vagy nem jut elég fehérjéhez.

8.Szoros hajviselet: bizony, a hajhulláshoz hozzájárulhatnak a szoros fonatok, állandóan összefogott haj. Pihentessük a hajunkat leengedve, és visszatér minden a normális kerékvágásba. Egyes szoros frizurák hosszútávú viselete tartós hajvesztést okozhat.

9.Rák miatti kezelés: a kemoterápia és a sugárkezelés árthat a hajhagymáknak, s drámai hajhullást okozhat. Ám a károsodás rövidtávú, ha a kezelésnek vége, a haj általában visszanő.

10.Extrém stressz: sajnos, a nagyfokú érzelmi stressz hirtelen hajhullást válthat ki. Komoly betegség, nagyobb műtét, trauma, mely vérveszteséggel járt, súlyos érzelmi állapot egyaránt a hajtincsek hullását okozhatja.

A folyamat 6-8 hónapig is eltarthat.

Hogyan kezelhető a hajhullás?

Természetes, hogy egy ilyen állapotnál az elsődleges kérdés a mögöttes ok – s annak kezelése.

Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a hajhulláson, ám sok esetben, ha a páciens abbahagyja szedésüket, a probléma visszatér. A kortikoszteroidok segítenek visszanöveszteni a hajat az alopecia areata típusú hajhullás esetén.

Amennyiben az ok tápanyaghiány vagy betegség, ezeken kell elsősorban javítani.

A hajhullást manapság lézerrel is igyekeznek kezelni. Az alacsony energiát kibocsátó lézerfény segítheti a haj újranövekedését. Az erre szakosodott klinikákon nők és férfiak számára egyaránt végeznek lézeres kezelést – tanulmányok szerint működik. Az eredményhez ugyanakkor 2-4 hónap szükséges.

A hajhullás ellen hajbeültetés is megoldás lehet. Az eljárás során a kopaszodó területre hajat ültetnek a sűrűbb részről. Nőknél azonban gondot jelenthet, hogy a kopaszodás az egész fejet érintheti, s a tincsek mindenütt vékonyak. Ilyenkor megfelelő donor jöhet szóba.

Amíg azonban megtaláljuk a helyes megoldást, olyan frizurára van szükségünk, amely némileg takarja a hajhullás tényét. Kérjük ki fodrász vagy stylist segítségét, milyen forma állna jól nekünk ebben a helyzetben, amely a kopasz foltokat is eltakarja.

Ha tehetjük, hagyjuk természetesen megszáradni a hajat, mielőtt hajszárítót alkalmazunk. A keratinos hajkozmetikumok is segítséget jelenthetnek, spricceljünk ilyen hajformázót a kopaszodó foltra. A statikus töltés miatt a haj vastagabbnak tűnik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php