Mesével és zenével gyógyulnak a gyerekek

A Lelki Egészség Világszövetségének kezdeményezésére 1994 óta október 10. a Lelki Egészség Világnapja. Ez alkalomból a Kistehén Felhős mesekönyv két szerzője, Kollár-Klemencz László és Igor Lazin is csatlakozott a mesedoktorok programhoz, és zenével, mesével valamint falfestéssel járult hozzá a beteg gyerekek lelki és testi egészségéhez.

Kistehén, Tetemaci, Vadász és Nyúl Senkiföldjén élnek, és életüket mindig megnehezti egy-egy probléma, amit a kis barátok a szeretet útján oldanak meg. Ők mindannyian a Kistehén Felhős mesekönyv szereplői, és mint ilyenek Kollár-Klemencz László és Igor Lazin fantáziájának szüleményei. A két szerző és képzeletbeli barátaik a Lelki Egészség Világnapja alkalmából a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet kis betegeit szórakoztatták, hogy kedves történeteikkel, vidám zenéikkel hozzájáruljanak a kicsik lelki felépüléséhez.

„Tavaly Magyarországon 187 ezer gyermek került kórházba. Az orvosok, a kórház, az ismeretlen szituáció és a betegségből adódó fájdalom sajátos helyzetet idéznek elő, amely szorongást, félelmet vált ki a gyermekből. A program keretében immár 11. éve hangsúlyt fektetünk arra, hogy az intézményeknek szóló műszeradományaink mellett hozzájáruljunk a beteg gyerekek lelki gyógyulásához, elviselhetőbbé tegyük számukra a kórházi létét, ezzel is segítve testi felépülésüket. Ennek jegyében indítottuk útjára  gyógyvarázs mesedoktorok programunkat is, amelyben  tavaly augusztus óta 8100 személyes meseolvasás valósult meg az ország 42 kórházában, YouTube csatornánkon pedig 153 videó található, amelyek további 30 kórházban segítenek a kis betegeknek feledni gondjaikat, fájdalmaikat” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikácós ügyvezető igazgatója. – „Most a Kistehén Felhős mesekönyv szerzői is csatlakoztak ezekhez az alkalmakhoz, és meséikkel, zenéjükkel vidámságot visznek a kórházi falak közé.”

???????????????????????????????

A Kollár-Klemencz László és Igor Lazin további két intézménybe látogatnak el a hónap folyamán, hogy az orvosi vizsgálatok, vizitek és műtétek között felüdítsék a beteg gyerekeket.

„A gyermekek, főleg a beteg gyerekek a társadalom legsebezhetőbb tagjai” – mondta el Igor Lazin, a Felhős című meskönyv grafikusa.„Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan tudnék rajtuk segíteni, hogyan tudnám őket támogatni abban, hogy minél kevesebb fájdalommal küzdhessék le betegségüket, hogy a kórházban eltöltött idő minél vidámabban teljen számukra. Nekem a tíz ujjam a legnagyobb adottságom, ezt felhasználva szeretnék örömet lopni a kis betegek napjába. A közös rajzolás, mesélés, éneklés remélhetőleg néhány pillanatra elvonta figyelmüket a problémáikról. Örülünk, hogy saját eszközeinkkel mi is hozzájárulhattunk mielőbbi gyógyulásukhoz!”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.