Mentsd a tincseid! – 4 kúra károsodott hajhoz

Hajunk a mindennapokban számos káros hatásnak van kitéve – s nemcsak a környezetszennyezésről vagy a szmogról van szó, elég, ha a naponta ismétlődő hajformázási szokásainkra gondolunk. Természetes módszerekkel segíthetünk azonban a károsodott hajon.

Tincseink törődést igényelnek. Ahhoz, hogy hajunk fényes és egészséges legyen, karban kell tartanunk. Ne gondoljunk azonban rögtön drága módszerekre és szakember segítségére. Elég, ha körülnézünk a konyhában, és segíthetünk a környezet által is meggyötört, károsodott hajon.

Mely házi praktikákat alkalmazzuk a károsodott hajra?

1.Tipp: a fejbőr hidratálása

Ha a fejbőr nem kellően hidratált, akkor szép tincseink sem lehetnek. A felesleges zsírosodás elkerülése érdekében nedvesítsünk meg egy vattapamacsot varázsmogyoróval (hegyi szil vagy japán varázsdió) és tapogassuk át vele a fejbőrt. Majd öblítsük le hajunkat hideg vízzel.

Jó módszer a károsodott hajra az is, ha hetente 5 csepp teafaolajat adunk hajsamponunkhoz. A kondicionálót azonban hagyjuk el, elegendő csak a hajvégekre tenni belőle. Ugyanis a teafaolajas kezelés után a fejbőr érzékeny lehet.

Fontos: mindenféle kezelés előtt ellenőrizzük le, hogy nem irritálja-e bőrünket az adott olaj.

2.Tipp: a tincsek fényesítése

A száraz, túl sokat formázott, károsodott haj sokat profitál abból, ha rendszeresen kap olívaolajas vagy jojobaolajas kezelést. A gyökerektől kezdve vigyünk fel a hajra negyed csészényi természetes olajat és hagyjuk állni rajta 1 óra hosszát. Szárítsuk a hajat 5 percen át hajszárítóval, hogy az olaj mélyebben a hajba juthasson, de csak a hajvégeken. A gyökerek elegendő meleget kapnak.

Fontos: csökkentsük le a mosási időt, a sampont még azelőtt adjuk a hajhoz, hogy nedves lenne, így az olaj gyorsabban beszívódik.

3.Tipp: dúsabbá tétel

A károsodott haj volumenjét növelhetjük, ha összekeverünk 1 tojás sárgáját fél csésze mézzel, 2 evőkanál olívaolajjal és 2 érett, összezúzott avokádóval. Vigyük fel a keveréket a fejre, majd hagyjuk rajta állni 1-2 órát, amíg megszárad és megszilárdul. Ezután a szokásos módon mossunk hajat és kondicionáljuk a tincseket.

Ha nincs elég időnk, érdemes akár csak a fru-frura is felvinni ezt a csodatevő mixet. Tökéletes lesz a hatása!

4.Tipp: a hajszín tartósítása

A vízben található ásványok a szőke és a vörös haj intenzitását is csökkenthetik. Mielőtt tehát kiöblítjük a hajat, érdemes összekeverni negyed csésze desztillált fehér ecetet fél csésze szűrt vízzel és ráönteni a hajunkra.  (Az ecet szagának semlegesítéséhez érdemes pár csepp levendula illóolajat adni a keverékhez.)

A károsodott hajon a szín megőrzésének más módja is van – őszülő barna tincseknél például érdemes figyelni arra, hogy a peroxid-alapú festékek a sötét színeknek vöröses árnyalatot adnak. Ezért kerülni kell őket.

Ajánlott otthoni hajfestésnél fogkefét alkalmazni az alaposabb fedés érdekében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php