A melltartó növeli a mellrák kockázatát?

Az orvostudomány még mindig nem tudja pontosan, hogy mitől alakul ki a mellrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban.

Az biztos, hogy az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás növelheti a kialakulásának kockázatát. Az AVON a Mellünk Egészségéért Védőnői Program keretén belül összegyűjtötte a legismertebb tévhiteket.

  1. Tévhit: A merevítős melltartó viselése növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Tény: Nincs bebizonyított tudományos vizsgálati eredmény, hogy a melltartó viselése növelné az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Tipp: Ügyeljünk arra melltartónk kiválasztásakor, hogy az megfelelő méretű legyen, és ne szorítson! A szűk fehérnemű csökkentheti a nyirokáramlást, aminek következtében a méreganyagok felhalmozódnak, ez pedig kedvez a rák kialakulásának.

  1. Tévhit: Fogamzásgátló szedése emlőrákot okoz.

Tény: Az emlőrák kialakulása és a fogamzásgátló szedése között szintén nincsen bizonyított összefüggés. A fogamzásgátlóval összefüggő emlőrák kockázata az etnikumtól és az életkortól is függhet, és minden nő esetében más és más.

  1. Tévhit: A kismamák védettebbek a mellrákkal szemben!

Tény: A terhesség alatt magasabb a nők ösztrogén szintje, ezért fokozottabb a kockázat, így alaposabban kell vizsgálni az emlőket ebben az időszakban, és bármilyen eltérés felfedezésekor értesíteni kell a kezelőorvost! Sajnos egyre gyakrabban fordul elő terhességi mellrák.

  1. Tévhit: Leginkább genetikai eredetű megbetegedés a mellrák.

Tény: Leggyakrabban az emlőrák kialakulását nem a jellegzetes génmutáció, hanem a közös életmódbeli jegyek és a genetikai hajlam kombinációja okozza.

Tipp: Amennyiben egyenes ágon többször előfordult a betegség a családban, célszerű alaposabban odafigyelni a mellünkre és akár elmenni egy kockázati-felmérésre.

mell

  1. Tévhit: A mellrák az idősebb korosztályt érinti.

Tény: Valóban a változó koron átesett nőknél több esetben fordul elő mellrák, de egyre gyakrabban alakul ki a fiatalabb korosztálynál.

Tipp: 20 éves kortól célszerű havonta egyszer közvetlenül menstruáció után mell önvizsgálatot végezni.

  1. Tévhit: A mellrák mindig csomó formájában jelentkezik.

Tény: A mellben kitapintott csomót okozhatja például ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. A mellrák a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, és a kialakult csomók pedig az esetek 80-85%-ban jóindulatúak.

Tipp: A rendszeres önvizsgálat mellett folyamatosan figyeljük a mellünket. Bármilyen szokatlan elváltozást, csomót érzékelünk az emlőn, forduljunk orvoshoz.

Az igazi szépség az egészségnél kezdődik, figyeljünk oda magunkra! Legyünk tisztában a betegség tüneteivel és végezzünk rendszeresen önvizsgálatot, továbbá járjunk el rendszeresen a szűrésekre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.