Melegfronti hatások, gyengén felhős idővel

Éjszaka az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, csupán északon lehet időnként több a fátyolfelhő.

Napközben észak felől tovább növekszik, majd délutántól északon meg is vastagszik a fátyolfelhőzet, amely akkortól már erősebben szűrheti a napsütést. Csapadék nem várható. Éjszaka mérsékelt lesz a légmozgás, majd napközben többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul, északnyugaton lesz az enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 11 fok között várható.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Eleinte változóan felhős lesz az ég több-kevesebb napsütéssel, főként északon néhol kisebb esővel, majd északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső. Az időszak legvégén nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Kezdetben a délnyugati, majd szerdán az északnyugati szél helyenként viharos lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején és végén -2, +3, közte 2, 7 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9, 14 fok között alakul, de kedden melegebb, szerdán pedig kissé hidegebb lesz.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. február 24. 9,3 °C +7,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 19,7 °C (1990) legalacsonyabb hőmérséklet: -12,5 °C (1929)

Forrás: met.hu